Jujić: Savez opština i gradova-partner Vladi Republike Srpske

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić upoznala je danas predstavnike Saveza opština i gradova Srpske o aktivnostima koje u posljednjeih mjesec dana sprovodi resorno ministarstvo, te naglasila de je ovaj savez partner Vlade Srpske.

“Aktivnosti su vezane za odluku o kriterijumima za utvrđivanje stepena razvijenosti lokalnih zajednica, sprovođenje pregovora sa reprezentativnim sindikatima, aktivnostima u vezi sa strategijom lokalne samouprave za period 2023-2029. godina, digitalizaciju lokalne samouprave, te kako podržati nerazvijene i izrazito nerazvijene lokalne zajednice”, rekla je Jujićeva novinarima u Banjaluci, gdje je održana sjednica Skuppštine Saveza opština i gradova Srpske.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić prisustvovao je, rakođe, danas sjednica Skupštine Saveza opština i gradova Srpske.
Ovim povodom Reljić je podsjetio da je Kozarska Dubica srednje razvijena opština smještena na samoj granici sa Evropskom unijom, te shodno tome teritorijalno je dobro orjentisana u pogledu stvaranja uslova za investiciona ulaganja, ali koja zbog globalne krize, usljed inflacije i dalje stoje na čekanju.
“Trenutno je jako teška finansijska situacija, jer smo suočeni s padom prihoda, nemogućnosti plaćanja svih obaveza i shodno tome kasne isplate. Evidentan je izazovan finansijski period na globalnom nivou i nadamo se da ćemo u partnerskim odnosima s Vladom prevazići i ovu situacija. Uvijek smo zajedno pronalazili najbolja rješenja”, rekao je Reljić, ukazavši na značaj unapređenja i stvaranja uslova za otvaranje radnih mjesta u realnom sektoru.
Reljić je zahvalio Vladi Srpske na podršci koju u kontinuitetu, duži niz godina, pruža opštini Kozarska Dubica.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji se obratio na sjednici Skupštine Saveza opština i gradova Sroske, rekao je da u Srpskoj narednih godina predstoji velki investiconi ciklus kada je riječ o projektima u energetici.

“Imamo zaključenih ugovora u vezi sa izgradnjom energetskih objekata u vrijednosti tri milijarde i 150 miliona KM i procjenjujemo da to može biti urađeno u narednih pet godina što će biti važno za veliki broj lokalnih zajednica u Srpskoj”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je veći dio projekata usmjeravan na istočni dio Srpske, posebno Hercegovinu, koja je najmanje naseljeno područje, gdje je potrebno pružiti podršku i drugim projektima koje će lokalne zajednice moći da razvijaju na bazi velike vrijednosti koncesionih naknada .

“Vlada Srpske usmjerava 95 odsto prihoda od koncesija u lokalne zajednice i to je njen doprinos njihovom razvoju”, naveo je on.

Đokić je istakao važnim i sprovođenje projekata poboljšanja energetske efikasnosti u lokalni zajednicama, kojim će javni objekti u gradovima i opštinama biti ukrašeni, a energija ušteđena.

Prema njegovim riječima, u narednim godinama će uslijediti sprovođenje projekata gasifikacije Srpske te izrazio nadu da u tome neće biti otpora.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske LJubiša Ćosić rekao je da bez podrške Vlade Srpske i resornih ministara lokalne zajednice ne bi izgledale onako kako izgledaju.

Ćosić je naveo i da lokalne zajednice očekuju rast prihoda u ovoj godini koja će biti finansijski izazovna, te dodao da vjeruje da će svi eventualni problemi biti prevaziđeni.

On je poručio da je Srpska sa svojim lokalnim zajednicama prevazilazi sve izazove i u svemu će pronaći svoju šansu.

SRNA