Najavljeno anketiranje domaćinstava od 12. oktobra

Republički zavod za statistiku Republike Srpske sprovešće će od 12. oktobra do 9. novembra peti talas anketiranja domaćinstava s ciljem izrade glavnog okvira uzorka koji je od izuzetnog značaja za statističke institucije.

Glavni okvir uzorka služi kao osnova za anketna istraživanja o radnoj snazi, potrošnji domaćinstava, upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima i domaćinstvima, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ova aktivnost traje tri godine, a statističke institucije u BiH sprovode je u 12 talasa, odnosno tromjesečja.

Anketiranje na teritoriji Srpske vrše ovlašćeni anketari koji imaju akreditacije Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

Upitnik sadrži 13 pitanja – o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja, statusu objekta, broju članova domaćinstva, starosnoj strukturi, obrazovnim karakteristikama.

Umjesto upitnika na papiru, anketari unose podatke u računar i dostavljaju ih statističkim institucijama na dnevnoj bazi.

Prikupljeni podaci o domaćinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo za statističke svrhe, a u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske.

Prilikom anketiranja primjenjivaće se preporučene mjere Republičkog štaba za vanredne situacije i preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u vezi sa prevencijom širenja virusa korone.

Ove mjere i preporuke podrazumijevaju sprovođenje anketiranja van domaćinstava, dok anketari i ispitanici moraju da obavezno da nose zaštitne maske i budu na fizičkoj distanci od dva metra prilikom anketiranja.

Izvor : Srna