Savez sindikata: Ne izlagati radnike vrućinama, neophodna preraspodjela radnog vremena

Iz Saveza sindikata Republike Srpske pozivaju poslodavce da radnike ne izlažu vrućinama s obzirom na to da je najavljen toplotni talas u Srpskoj.

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić rekla je da, nažalost, Zakonom o radu ili nekim drugim zakonom nije uređeno koja se temperatura smatra visokom da bi radnici bili oslobođeni rada, te da je to ostavljeno poslodavcima.

Vrabičićeva je navela da su i prije desetak dana, tokom prvog toplotnog talasa, apelovali na poslodavce, ali da je primijećeno da, nažalost, nema nekakve preraspodjele radnog vremena i da su radnici i u toku najvećih vrućina na građevinama, na odvozu smeća.

“Nadamo se da će sada to shvatiti malo ozbiljnije, jer ljudima pada koncentracija, ne mogu da budu na vrućini i da rade, a samim tim moguće su nesreće ili pogoršanje zdravstvenog stanja”, napomenula je Vrabičićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su poslodavci uvijek postupali u skladu sa preporučenim zdravstvenim mjerama.

“Kao i do sada kada su velike vrućine, oni koji rade na suncu i na otvorenom imaju određenu preraspodjelu rada ili duže pauze, u zavisnosti od djelatnosti i načina na koji se to rješava”, rekao je Trivić.

U Republici Srpskoj u narednim danima očekuje se sunčano i toplije vrijeme, sa tropskim noćima, podaci su Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Maksimalna temperatura vazduha iznosiće od 30 do 37, a u petak, 22. jula, na jugu i sjeveru do 40 stepeni Celzijusovih.

/Srna/