U školske klupe u Kozarskoj Dubici sjelo 1.536 đaka

Školsko zvono jutros ozvaničilo je početak nove školske godine za  1.536   đaka u našoj opštini.

Dubičke osnovce jutros su na školskim klupama dočekali udžbenici koje je za učenike od prvog do četvrtog razreda obezbijedilo resorno ministarstvo, dok je knjige za đake od petog do devetog razreda finansirala opština Kozarska Dubica. Načelnik opštine Radenko Reljić prisustvovao je jutros podjeli udžbenika u Osnovnoj školi Sveti Sava te istakao da će praksa nabavke udžbenika za starije osnovce biti nastavljena  i ubuduće kako bi se roditeljima smanjili finansijski izdaci pripreme đaka  za školu.

„Kao što smo obećali, završili smo nabavku udžbenika za djecu od petog do devetog razreda i nastojaćemo svake godine redovno sredstva u budžetu obezbjeđivati za ovu namjenu“,izjavio je Reljić.

On je djeci čestitao polazak u školu te pozvao učesnike u saobraćaju na opreznost zbog povećnog broja školaraca na ulicama.

Školu Sveti Sava ove godine pohađa 373 učenika, rekao je direktor škole Bogdan Marelj  i dodao da je u ovoj školi u toku izgradnja skladišta za pelet.

„Sve je spremno za rad, krećemo po planu i programu,a djeca su došla vesela i razdragana. Pravimo skladište za pelet koje ranije nismo imali, pa ćemo sada moći nabaviti veću količinu peleta koju ćemo imati gdje uskladištiti“, rekao je Marelj.

A pored udžbenika, dubičke prvačiće danas je u školi dočekao i školski pribor, te školske torbe koje tradicionalno obezbjeđuje Udruženje mladih “Fokus” u našoj opštini. Ove godine, uz pomoć donatora, obradovali su 115 dubičkih prvačića, rekao je predsjednik “Fokusa”, Nedim Krivdić.

„Mi već šestu godinu obezbjeđujemo školske torbe i pribor za naše prvake uz pomoć donatora, kojima se ovim putem zahvaljujem. Nije bilo jednostavno nabaviti nešto manje od 7 000 maraka, ali uspjeli smo i ovaj put zahvaljujući dobrim ljudima koji su prepoznali našu namjeru“, kazao je Krivdić.

I u školi Vuk Stefanović Karadžić spremno su dočekali novu školsku godinu koju pohađa 605 učenika, od kojih 65 prvačića, izjavila je direktor škole Ljiljana Stojčić Torbica.

„Učenicima, roditeljima, nastavnom osoblju želim srećan početak nove školske godine. Sve je spremno za izvođenje nastave i u centralnoj školi, i u područnim školama“, izjavila je Stojčić Torbica i zahvalila se resornom ministarstvu i opštini Kozarska Dubica na udžbenicima za sve osnovce, a udruženju “Fokus” na poklonima za prvake.

U školske klupe danas je sjelo i 368 srednjoškolaca razvrstanih u četiri struke, a novo odjeljenje ove godine je smjer automehaničar CNC operater , kazao je direktor škole “Nikola Tesla” Goran Tubić.

„ Ispunjeni su svi uslovi u smislu nastavnog kadra i opremljenosti kabineta tako da nastava može spremno početi. Što se tiče nove struke, radi se o struci koja ima perspektivu i za koju vlada veliko interesovanje učenika, pa je ovo odjeljenje popunjeno“, kazao je Tubić i dodao da je u školi u toku spremanje i ogrijevnog drveta kako bi se spremno ušlo u zimsku grejnu sezonu.

Novu školsku godinu spremno su dočekali i u školi Majka Knežopoljka koja ove godine ima 190 đaka.

Za razliku od prethodne dvije godine, nastava prvog dana ove školske godine odvijala se bez ograničenja i mjera koje su važile tokom pandemije virusa korona.