Najbolji pasulj na “Gastro danu” imala ekipa “Pounje”

Nakon dvije godine pauze zbog epidemije virusa korona, danas je  održana turistička manifestacija “Gastro dan”. Ova tradicionalna manifestacija održana je jedanaesti put, ali ove godine na novoj lokaciji-plaži Blato.

Nekada izložbenog, a sada takmičarskog karaktera, okupila je 14 ekipa iz naše  i susjednih opština, koje su se takmičile u pripremi pasulja.

Iako su  tri prvoplasirane ekipe nagrađene novčanim nagradama u iznosu od 300, 200 i 100 KM, svi učesnici “Gastro dana” istakli su da ih je na ovu manifestaciju privuklo druženje uz dobar zabavni program, lijepo vrijeme i rijeku Unu.

Manifestaciju je otvorila ministar uprave i lokalne uprave RS Senka Jujić koja je izrazila nadu da će ovakvih turističkih manifestacija ubuduće biti i više jer se na osnovu zainteresovanosti posjetilaca i takmičara može zaključiti da vlada veliki interes za organizovanje ovakvih vrsta druženja.

“Gastro dan” i ovaj put imao je  humanitarnu notu, jer je prisustvovala i Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” iz naše opštine. Osim što su učestovovali u takmičarskom dijelu programa, bila je postavljena i kutija za prikupljanje donacija za pomoć višečlanim porodicama u stanju socijalne potrebe, a veliki broj nagrada danas otišao je upravo u te svrhe pa je ukupno prikupljno 662 marke.

Pokrovitelj manifestacije bila je opština Kozarska Dubica, a medijski pokrovitelj Radio-televizija Kozarska Dubica.

Direktor Turističke organizacije Kozarska Dubica Marijana Kotur kazala je da joj je veoma drago što su povoljni vremenski uslovi dozvolili da se “Gastro dan” uspješno organizuje na otvorenom, na veliko zadovoljsto svih pristunih.

“Osim što ova manifestacija služi za promociju naše tradicionalne kuhinje i gastro specijaliteta, sada služi i za promociju naše rijeke Une. Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli i podržali našu manifestaciju”, istakla je Kotureva.

Takmičenje u pripremi pasulja trajalo je od 12 do 16 časova,a prema odluci stručnog žirija najukusniji pasulj koji je zauzeo prvo mjesto bio je pasulj ekipe Pounje, drugo mjesto zauzela je ekipa Off Road kluba Kozara, dok je na trećem mjestu bila ekipa Galaktikus.

Glavni kuhar u pobjedničkoj ekipi bio je Nikica Španović koji kaže da je njihov pasulj bio najbolji jer se u njemu kuhalo domaće meso, a iza njega i njegovih kolega koji su uglavnom lovci, je dugi staž pripreme pasulja.

Za  zabavni dio programa bio je zadužen orkestar “Nesanica”.