Kisić: “Narod i vojska herojski branili teritoriju i porodice”

Ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić izjavila je danas u Kozarskoj Dubici da su narod i vojska u zapadnokrajiškim opštinama pružili herojski otpor hrvatskoj agresiji u septembru 1995. godine, braneći svoju teritoriju i slobodu.
“Ovo su dani kada se sjećamo slike stradanja srpske vojske i naroda zapadnokrajiških opština, Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, kao i njihovog herojskog otpora i slavne pobjede”, rekla je Kisićeva u Kozarskoj Dubici na centralnom obilježavanja Dana odbrane zapadnih granica Republike Srpske.

Ona je navela da su taj narod i vojska branili svoju teritoriju, svoje porodice, prag i ognjište.

“I baš zato što su branili svoje, u tim borbama ništa nije bilo nemoguće i nisu postojale nikakve prepreke, pa ni znatno brojniji, ni na prvi pogled jači neprijatelji”, rekla je Kisićeva.

Ona je dodala da su uspjeli da ne samo odbrane svoju teritoriju već i da zaštite živote svoje djece i obezbijede im budućnost u kojoj danas žive, u slobodi i miru, na svojoj zemlji.

“Hrabrošću i požrtvovanošću, učinili su mnogo, učinili su sve za svoju zemlju, a naša dužnost i obećanje jeste i biće da ih pamtimo i o njihovoj hrabrosti pričamo generacijama koje dolaze”, poručila je Kisićeva.

Ona je dodala da zahvaljujući njima, Republika Srpska danas ima svoj put, put prosperiteta i put bolje budućnosti.

“Na tom putu idemo zajedno, nastavljamo zajedno da radimo i gradimo, jačamo ekomomske i privredne veze, a sve s ciljem bolje budućnosti našeg naroda i naše djece. Jasno poručujemo da su nam mir i sloboda danas glavni prioriteti jer samo u miru i slobodi možemo ostvariti sve svoje ciljeve i sve svoje snove”, poručila je Kisićeva.

U Hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici danas je služen pomen za srpske borce i civile stradale u odbrani zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije, a kod spomen krsta brojne delegacije i zvaničnici Republike Srpske i Srbije položili su vijence i cvijeće.

U hrvatskoj agresiji 18. i 19. septembra 1995. godine na područje zapadnog dijela Republike Srpske, odnosno opština, Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica ubijeno je 107 lica, od kojih 56 civila i 51 pripadnik oružanih snaga Republike Srpske, dok je 101 lice ranjeno.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.