Milunović: “Zahvalnost svim učesnicima odbrane zapadnog dijela Srpske”

 Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović zahvalio je danas svim učesnicima odbrane zapadnog dijela Republike Srpske u septembru 1995. godine koji su bili hrabri da odole daleko jačem neprijatelju i odbrane svoju teritoriju, slobodu i čast.
“Siguran sam da oni, na onoj strani Save i Une, koji su preživjeli, duboko žale što su nogom kročili na našu zemlju. Neka im to bude opomena, a mi ovdje imamo Spomen-crkvu Svete Petke i spomen-krst kod koga ćemo se moliti svake godine i sjećati se naših stradalih”, rekao je Milunović.

Milunović je podsjetio da je Dubica granatirana i 1991. godine, a da su 1995. u agresiju krenuli oni koji su željeli da izvrše zavjet svojih predaka u Drugom svjetskom ratu.

“U periodu od 1941. godine ovdje je sprovođena politika Nezavisne Države Hrvatske, koja je na početku imala u svom programu ekonomsko i političko uništenje Srba, a odmah potom i fizičko uništenje. Oni su to zdušno radili u ovim našim krajevima. Gotovo da nema ovdje čovjeka čija porodica nije stradala u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Milunović.

On je naglasio da je dugo vremena trebalo da prođe da bi se jasno govorilo šta se u stvari desilo u tom ratu, odnosno da su to bili Hrvati i muslimani u regularnim jedinicama NDH, ustašama i domobranima, koje su pune četiri godine harali i ubijali.

“Dubica je opština koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila 53 odsto stanovništva, odmah iza Lenjingrada u Evropi procentualno najstrdalnija opština u Evropi. Ovo moramo da ponavljamo i ne smijemo i nismo zaboravili jer su nama preživjeli govorili o tome”, rekao je Milunović tokom centralne manifestacije povodom obilježavanja 27 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Milunović je naveo da su pripadnici vojske i policije Republike Srpske branili svoje teritorije od daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

“Oni su se opremali u NJemačkoj, a poslije toga na Stradunu kod Zagreba uvježbavali su kako da pređu ovamo i završe svoju zločinačku misiju. Dobili su najbolju opremu, naoruženje i obuku i tehniku od NATO pakta. Nisu mogli da im daju srce dovoljno veliko da pobijedi naše jedinice i narod na ovim prostorima”, rekao je Milunović.

On je istakao da agresor nije kao 1941. naišao na goloruk narod koji su raznim prevarama odvodili na stratišta, već naoružane borce, spremne i opredijeljene da brane svoju slobodu, ognjišta, porodice i svoju čast.

“To su i učinili. Desetkovali smo njihove najbolje i naspremnije jedinice. Pored vojske, velika je bila uloga policije Republike Srpske, naročito ovdje u Dubici i avijacije, koja je djelovala bez obzira na zabranu leta”, rekao je Milunović.

General Vojske Republike Srpske i učesnik odbrane zapadnih granica Srpske Momir Zec rekao je novinarima da su borci, komanda i jednice na prostoru od Novog Grada do Gradiške bili odlučni da se odbrane.

“Druge linije nije bilo. Da je ovo palo, pitanje je da li bi bilo Dejtona i kako bi izgleda Republika Srpska. Mi smo imali niz borbi i operacija u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali mogli smo imati popravni. Ovdje nije bilo popravnog, ovo su bile završne operacije koje su dogovorili Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, uz, kako oni kažu, dopuštenje zapadne administracije”, podsjetio je general Zec.

On je istakao da je cilj bio da se zauzmu mjesta i gradovi u zapadnom dijelu Republike Srpske, a zatim i Banjaluka.

Zec je istakao da su Kozarsku Dubicu, Novi Grad i Kostajnici branili samo dijelovi jedinica koji su ostali na tom području, pet radničkih bataljona i prnjavorska brigada.

“LJudi su bili odlučni da se odbrane, jer iza njih je bio narod. Da su pospustili, ponovila bi se istorija, a ta istorija je bila veoma tragična na ovim prostorima. Hrvati su sami rekli da im je to bio jedini poraz u domovinskom ratu”, rekao je general Zec.

U Kozarskoj Dubici je, u organizaciji Odbora Vlade Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja održana centralna maniFestacije povodom obilježavanja 27 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Na području Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice u hrvatskoj agresiji ubijeno je 107 lica, od kojih 56 civila i 51 pripadnika oružanih snaga Republike Srpske, dok je 101 lice ranjeno.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štete, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.