Marelj: “Poštujući tradiciju i različitosti spriječiti da naši potomci dožive scenario iz septembra 1995. godine” 

Povodom 18. septembra, dana kada je prije 27 godina odbranjena zapadna granica Republike Srpske, predsjednica Opštinskog odbora SNSD-a Rankica Marelj podsjetila je na trenutke straha i neizvjesnosti koje će svaki stanovnik Kozarske Dubice pamtiti za života.

“Ovaj datum i septembarski dani odbrane ostavili su neizbrisiv trag kako u istoriji tako kod svake porodice i stanovnika našeg grada. Sjećam se svakog trenutka vezanog za dane dok je trajao napad na Dubicu. Tri dana smo proveli u podrumu naše zgrade u Puhalu, koja je za to vrijeme bila pogođena granatom. Strah i suze su bili jedino što se moglo čuti, vidjeti i osjetiti u podrumu prepunom ljudi. Mi majke sa malom djecom smo pokušavale djeci sve prikazati kao igru i druženje i djelimično smo u tome uspjevale. Pokušavali smo dobiti informacije o tome šta se dešava napolju, jer nijedna porodica nije bila kompletna u podrumu, iz svake porodice je neko bio na ratištu, a jedna žena je izgubila svaki kontakt sa sinom, koji se prije napada otišao igrati baš na mjestu na kojem su ustaše ušle u Dubicu”, navela je Marelj kroz sjećanje na septembarske dane prije 27 godina.

Ona je naglasila da niko nije zaslužio situaciju koja je pogodila stanovništvo zapadnokrajiških opština, te da se ne smije nikada dozvoliti da se tako nešto ponovi.

“Na dan napada u podrumu i zgradi u kojoj smo se nalazili je, naravno, bila velika većina Srba, ali ne smijemo zaboraviti ni naše komšije Hrvate i Bošnjake, koji su ostali u Dubici i sa nama djelili i dobro i zlo. Zato želim svima poručiti da takvu situaciju niko nije zaslužio i nikada i nikom ne treba da se dogoditi, da ne slušamo i ne služimo onima koji taktikom “zavadi pa vladaj”, ubijaju male narode, kao što smo mi.

Budimo uvijek spremni na odbranu, poštujmo svoju tradiciju, ali i različitosti ove naše male sredine, da naši potomci ne dožive ono što je doživjela naša generacija i brojne generacije naših predaka”, poručila je Marelj.