Banjac: “Plan djelovanja predstavlja budućnost očuvanja Srpske”

Lider NPS-a Darko Banjac izjavio je da plan koji su danas potpisali predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske predstavlja budućnost očuvanja Srpske i da će se kroz ovaj dokument štiti sve i jedna nadležnost Republike.

Banjac je kao bitno istakao dva pravca djelovanja koji se tiču plana, od kojih je prvi zaštita Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, navodeći da je potrebno povući sudije iz Ustavnog suda BiH koji dolaze iz Republike Srpske.

On je naveo da onda takav Ustavni sud nije legitiman i sve odluke koje bude donosio neće biti legitimne na teritoriji Srpske.

Drugi cilj je, kaže Banjac, zaštita Srpske u nacionalnom kontekstu i njene nadležnosti, istakavši kao paradoks udar na njenu imovinu.

“Ako se ovako nastavi u budućnosti, moraće se ozbiljno razgovarati o razdruživanju sa drugim entitetom jer moramo štiti Srpsku”, rekao je Banjac na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon što je potpisan plan djelovanja.

On je rekao da mu je žao što nije ostvareno apsolutno jedinstvo, podsjetivši da je vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević na sastanku prošle sedmice rekao da su zaključci dobri i da će iznijeti stav i doći na potpisivanje.

Pozvan je, dodao je Banjac, da stavi zaključak koji hoće, rečeno mu je da će biti stavljen u plan budućeg djelovanja, ali nijedan nije stigao već se sada se govore neki razlozi.

“Stvari su jasne, razmišljamo različito politički, ali oko zaštite Republike Srpske nema rasprave. Republika Srpska mora biti iznad svega i zato smo ovo potpisali”, istakao je Banjac.

On smatra da se mora razmišljati o donošenju Izbornog zakona Republike Srpske, jer se Srpska nikada nije odrekla te nadležnosti.

“To je naše pravo i u tom pravcu treba da razmišljamo”, rekao je Banjac.

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske potpisali su plan o postupacima djelovanja organa Republike Srpske i predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH o zaštiti imovine.

Plan je potpisan na sastanku u Banjaluci kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Na sastanku su bili i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Dodik je istakao da su oni koji nisu prisustvovali današnjem sastanku odlučili da budu izdajnici Republike Srpske.