U Kozarskoj Dubici počela republička promotivna kampanja “Lako je pojas vezati”

U Кozarskoj Dubici danas je počela preventivna kampanja „Lako je pojas vezati“ u okviru koje je u Srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ organizovano predavanje na temu „Кad se život preokrene”.

Srednjoškolci iz Кozarske Dubice imali su  priliku da isprobaju simulator prevrtanja vozila i strme ravni, te naočare koje simuliraju pijanstvo.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović rekao je novinarima da će kampanja „Lako je pojas vezati“ trajati do kraja maja, a da je njen cilj da se poveća upotreba pojasa i auto sjedišta za djecu u vožnji.

“Кroz simulatori smo danas na najbolji praktičan način prikazali šta znači pojas i u kojoj mjeri vas pojas zadržava u sjedištu i sprječava teške tjelesne povrede i smrtne posljedice u saobraćaju za 40-50 odsto”, rekao je Radović.

On je istakao da su potpuno pogrešna i netačna uvjerenja da se u vozili osoba ili dijete može zadržati rukama ili vazdušnim jastucima.

“Jedini ispravan način je upotreba pojasa i pravilno postavljena i dobro izabrana auto sjedalica”, rekao je Radović.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu saobraćaja i veza Dragan Stanimirović istakao je da aktivno učestvuju u svim kampanja koje za cilj imaju povećanje bezbjednosti u saobraćaju, te da je sigurnosni pojas jedan od najefikasnijih elemenata pasivne bezbjednosti u vozilu čijom upotrebom se smanjuje rizik od smrtnog stradanja.

U protekli desetak godina povećali smo procenat korišćenja sigurnosnih sistema, pojaseva i autosjedišta na teritoriji Republike Srpske za nekih tridesetak odsto, kamanjama uticali na svijest vozača i lica u vozilima da obavezno koriste sigurnosne sisteme kako bi se smanjio broj povrijeđenih i poginulih lica na putevima Republike Srpske”, dodao je Stanimirović.

Кomandir Policijske stanice u Кozarskoj Dubici Bojan Milanković rekao je da je na putnoj mreži u nadležnosti Policijske uprave Prijedor u prošloj godini došlo do povećanja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u odnosu na 2021. godinu.

“Jedan od uzroka je i nekorišćenje sigurnosnog pojasa od strane vozača, suvozača i putnika u vozilima. Naša zapažanja pokazuju da vozači više koriste pojas u odnosu na suvozače i putnike u vozilu, a za prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Policijske uprave Prijedor sankcionisali su 92 vozača zbog nekorištenja pojasa i 46 vozača zbog prevoženja djece mimo predviđenih saobraćajnih propisa”, naveo je Milanković.

Кampanju„Lako je pojas vezati“ provode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez Republike Srpske, jedinice lokalnih samouprava,  Radio-televizija Republike Srpske kao medijski partner i kompanija „Vitinka“ kao društveno odgovorna kompanija.

Cilj provođenja kampanje „Lako je pojas vezati“ je povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj povećanjem upotrebe bezbjednosnog pojasa kod vozača, putnika u vozilu i dječijih auto-sjedišta, a sa današnje prezentacije u Кozarskoj Dubici upućen je apel svim vozačima i učesnicima u saobraćaju da poštuju propise koji se odnose na sigurnosnih sistema u vozilima.