“Dub radio” danas proslavlja 51 rođendan

Samo rijetki mediji u našoj zemlji mogu da se pohvale postojanjem  i radom dužim od pola vijeka. Među njima je „Dub radio“ koji je sastavni dio domaće medijske scene  već 51 godinu. Posluje u sastavu “Centra za informisanje i kulturu” i danas proslavlja pedesetprvi rođendan uspješnog rada.

Dijana Kondić direktor JP “Centar za informisanje i kulturu” podsjetila je da je “Dub radio”  zvanično  počeo emitovanje programa 27. aprila 1972. godine i samim tim ovaj datum je značajna  odrednica u istoriji novinartstva na ovim prostorima.

“Jedan od najstarijih medija u BiH od male radio stanice razvio se u urban medij, informišući o svim važnih dešavanjima, “Dub radio” dao je nemjerljiv doprinos razvoju opštine Kozarska Dubica u oblasti informisanja i medija. Radio koji je od osnivanja do danas prošao nimalo lak razvojni put, svjedočio je o teškim, ali i o radosnim trenucima u istoriji grada”, izjavila je Kondićeva.

Ona je dodala da kao  jedan od najstarijih elektronskih medija u Republici Srpskoj iz višedecenijskog iskustva crpi sigurnost i stabilnost i upravo zahvaljujući timskom  i profesionalnom radu spremno odgovara svim situacijama.

“Radio je najbolja škola za novinare, a informativni program je okosnica svakog javnog servisa. Zaposleni u “Dub radiju” i informativnoj redakciji profesionalnim i stručnim odnosom prema novinarskoj profesiji,   učestvuju u mnogim političkim, ekonomskim, društevnim, kulturnim i sportskim dešavanjima u našem društvu.

Cilj nam je da budemo  aktuelni, slušani i profesionalni, te da nastavimo objektivno da informišu javnost i svoje slušaoce”, rekla je Kondićeva.

Osvrnuvši se na planove za naredni period izjavila je da će se raditi na poboljšanju uslova za rad ove medijske kuće. “Bićemo uvijek dio humanitarnih akcija, promovisaćemo dobre prakse i u svim kriznim situacijama, kao i do sada, bićemo na prvoj liniji kako bi pravovremena informacija zaštitila zdravlje i živote građana, a prvenstveno nadamo se da ćemo informisati o što više lijepih događaja”,  rekla je Kondićeva.

Ona je podsjetila da je uloga novinara i drugih medijskih radnika naročito značajna u vrijeme  kriznih situacija jer je pristup brzim, ključnim i pouzdanim informacijama, neizmjerno  važan, te da su isto tako, kada je u pitanju rad novinara, važni uslovi za rad kako bi brzina i kvalitet bili zadovoljavajući.

„Napomenula bih da je naša zgrada koja je stradala u zemljiotresu sanirana zahvaljujući intervenciji predsjednika Republike Milorada Dodika da u Kozarsku Dubicu stigne interventna pomoć iz Srbije nakon zemljotresa. Ostalo je da se još odradi zvučna izolacija u televizijskom i radijskom studiju i montaži što je drugi osnovni uslov za poslovanje elektronskih medija“, podsjetila je Kondićeva.

“Kolektivu želim da ostanu istrajni u obavljanju cijenjenog, ali i izazovnog posla, te da rastemo i razvijamo se  uz nove generacije slušalaca. Veliko hvala našim slušaocima, oni su nam naveća motivacija da uvijek damo više i bolje u radu i svakako hvala svima koji nas podržavaju i daju povjerenje, prvenstveno Opštini koja je i naš osnivač”, rekla je Kondićeva i dodala da s pravom može da se kaže da posjedujući dva medija opština Kozarska Dubica posjeduje veliko bogatstvo.

Program  radija je krenuo vrlo skromno iz tadašnjeg kina “Kozara”, a od tada do danas pretrpio je značajnu transformaciju u tehničkom i kadrovskom smislu. Od male radio-stanice koja je emitovala svega nekoliko sati programa, postao je moderan radio, nezamjenljivo sredstvo informisanja lokalne javnosti. Prepoznatljiv glas sa frekvencije 96,7 je glas radio voditelja Martine Bujić Lovrić.

„Rođendani su uvijek prilika da sumiramo rezultate, vidimo šta smo do sada uradili i kakvi su nam planovi za budućnost, kao i prilika da se zahvalimo svim ljudima koji nam pomažu u našem radu, a to su prije svega naši dragi slušaoci koji nas dugi niz godina prate i slušaju, daju nam podršku i ukazuju nam svoje povjerenje“, izjavila je Lovrićeva.

Ona je izrazila nadu da će i sve buduće generacije koje dolaze i koje će se baviti istim poslom, očuvati u budućnosti ovaj medij.

„Kada sam ja prije 27 godina prvi put sjela za mikrofon, tada se radio slušao samo putem frekvencije, danas su to šire mogućnosti kada se radio prati putem interneta. Osim toga, informacije nudimo  i putem našeg TV kanala, youtube kanala i “fejsbuka” kako bi ljudi bili u toku svih dešavanja u našem gradu“, istakla je Lovrićeva.

Dodala je da, iako radio i dalje program emituje iz male sale SO, u kontinuitetu realizuju kompletan program kao i  da u punom obimu proizvode sve emisije u okviru jutarnjeg, popodnevnog, informativnog, zabavnog ili marketinškog programa.

Opredjeljenje zaposlenih je da i u budućnosti ostanu važan stub na medijskoj sceni opštine i da dosljedno poštuju standarde profesionalnog novinarstva.

Informacija koja se plasira putem radija uvijek je provjerena i tačna, a može se zvanično čuti u  informativnoj emisiji “Novosti” koja je svih  godina u istom terminu, u 15:30 časova i po toj emisiji “Dub radio” je između ostalog i  prepoznatljiv.