Spisak Diane Budisavljević dostupan i u digitalnoj formi

Autentični spisak Diane Budisavljević sa imenima i prezimenima 5.800 srpske djece koje je spasila iz logora smrti NDH, izložen je od danas u atrijumu Narodnog muzeja Srbije u Beogradu, a spisak je već i digitalizovan.Posjetioci će u narednih deset dana u Narodnom muzeju moći da vidi četiri stranice originalnog spiska djece, ispisanog rukom, izložene u vitrini.

Muzej žrtava genocida u Beogradu došao je u posjed originala spiska Diane Budisavljević sa imenima i svim podacima oko 5.800 srpske djece spasene iz ustaških logora smrti Nezavisne Države Hrvatske, za koji se mislilo da je izgubljen ili uništen.

Direktor ovog muzeja Dejan Ristić rekao je da se radi o jednom od najznačajnijih otkrića u srpskoj istoriografiji koji mediji već nazivaju “Srpskom Šindlerovom listom”.

On je rekao da se od petka, kada je ovo otkriće objelodanjeno, Muzeju javio veliki broj srodnika i potomaka žrtava sa molbom da izvrše uvid u spisak, kao i veliki broj institucija.

Ristić je naveo da se zainteresovani mogu javiti Muzeju žrtava genocida i putem elektronske pošte ili telefonom, dati podatke o svojim srodnicima i tako dobiti uvid u digitalnu kopiju ili podatke.

foto:Tanjug