Arlov: Za sva priznanja Odboru za pomoć KiM zaslužna humana Srpska

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov izjavio je da je ponosan na postignute rezultate Odbora, koji u srijedu, 3. maja obilježava 15 godina postojanja, te naglasio da je za sva priznanja koja su dobili za dosadašnji rad zaslužna humana Republika Srpska.

Arlov je za Srnu istakao da je Odbor od osnivanja, osim brojnih humanitaraca, u svojim humanitarnim projektima imao i ima podršku institucija Republike Srpske.

Govoreći o 15 godina postijanja i rada Odbora, Arlov je podsjetio da je sve počelo 3. maja 2008. godine bratskom fudbalskom utakmicom između veterana klubova “Vrbas” iz Banjaluke i “Trepča” iz Kosovske Mitrovice, koja je odigrana u Leposaviću u znak podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, samo dva i po mjeseca nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

On je napomenuo da su za proteklih 15 godina uradili velike humane projekte za srpski narod i srpsku djecu na Kosovu i Metohiji.

– Na inicijativu Odbora, 2013/14 godine Vlada Republike Srpske izgradila je stambenu zgradu od 802 metra kvadratna ili osam stanova i dva poslovna prostora u Kosovskoj Mitrovici koje je podijelila socijalno ugroženim porodicama. Izgradili smo humanitarnim akcijama Dnevni centar “Podrži me-9.januar” u Kosovskoj Mitrovici za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju površine 714 metara kvadratnih – naveo je Arlov.

On je podsjetio da je najaveći projekat u regionu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, kojim je od 2012. godine u Srpskoj kod svojih vršnjaka boravilo više od 6.000 srpske djece iz više od 50 osnovnih škola sa Kosova i Metohije u pratnji oko 550 prosvjetnih radnika.

Arlov je naveo da je Odbor, između ostalog, pomogao liječenje u inostranstvu više od 10 srpske djece sa Kosmeta, zatim opremanje Pedijatrije u Kliničkom bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, uvezao u humanu misiju 153 osnovne i srednje škole ili više od 100.000 učenika u Republici Srpskoj.

– Poklonili smo svih proteklih godina više od 25.000 paketića srpskoj djeci na Kosmetu, pomogli više od 100 socijalno ugroženih porodica prehrambenim ili drugim paketima – dodao je Arlov.

On je podsjetio da je Odbor pokrenuo veliku humanitarnu akciju u Austriji “Svaki Srbin jedan evro mjesečno za srpsku djecu i djecu sa poteškoćama u razvoju na Kosmetu”.

Arlov je naveo i da je Odbor izdao knjigu “Humano srce Srpske” i da je u pripremi drugo izdanje.

On je naglasio da će Odbor nastaviti svoju misiju realizacije humanih projekata za pomoć opstanka srpskog naroda na Kosmetu.