Specijalna bolnica “Mlječanica” biser Potkozarskog kraja i Republike Srpske

Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” biće najmoderniji zdravstveno – turistički kompleks Republike Srpske.

To potvrđuju činjenice, dinamika rekonstrukcije, gradnje i uvođenja novih zdravstvenih usluga, ali prije svega i zadovoljni pacijenti.

Nakon što je godinama ovaj potkozarski biser bio zanemaren, velikim zalaganjem direktora ustanove Darka Banjca prije dvije godine započelo je investiciono ulaganje u jedan od najvećih projekata koji će Kozarska Dubica dobiti unazad nekoliko desetljeća.

Sudeći po viziji i planu izgradnje velikog zdravstveno-turističkog kompleksa, a i kvalitetu radova, “Mlječanica” će moći parirati upravo onima koji su lideri u ovom poslu.

Još jedan korak naprijed uslijediće tokom juna, kada će biti otvoreno 15 novih bungalova, a zatim i hidro bloka sa hiperbaričnim komorama, čime će ova ustanova biti lider hiperbarične medicine u BiH.

“Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, a tokom juna se očekuje otvaranje novih bungalova. Slijedi i završetak hidro bloka kojim ova bolnica postaje lider hiperbarične medicine. Za ovaj zdravstveni kompleks Vlada RS izdvojila je 22 miliona KM, nakon čega slijedi realizacija i projekta turističkog kompleksa”, rekao je Darko Banjac direktor ove ustanove.

U zdravstvenom kompleksu u “Mlječanici” bilo je potrebno kompletno renoviranje postojećeg objekta.

Potom je uslijedila izgradnja najsavremenijeg dijagnostičkog centra i poluintenzivne njege, jedinstvene u Republici Srpskoj. Sve ovo unaprijedilo je sistem liječenja pacijenata kako u Kozarskoj Dubici, tako i u Srpskoj.

“Zadovoljni smo jer ćemo skratiti period čekanja na hiperbarične komore koji je zaista dug, između deset i 12 mjeseci. “Mlječanica” će u toku jednog dana u kome će raditi dvije smjene moći da izvede kroz terapiju hiperbarične medicine 40 do 50 pacijenata” rekao je Banjac.

U planu je da do kraja godine zdravstveni dio bude završen. Slijedi izgradnja sportskih terena i sportske dvorane.

Hotel od 12.000 kvadrata i vještačka jezera. Završetak zdravstveno-turističkog kompleksa ima tendenciju zapošljavanja oko 270 radnika, ali i sklapanje ugovora sa domaćim proizvođačima hrane.

Za ljekovita dejstva mineralnih, termalnih i termomineralnih izvora na ovim područjima znali su još stari Rimljani, a bogatu tradiciju u liječenju raznih oblika oboljenja, koristeći prirodne mineralne vode, upotpunili su kasnije Turci i Austrougari, te su na tim lokalitetima gradili objekte koji su danas dio turističke ponude Srpske.