Čabrić: Porodici potrebna podrška društva

Porodici kao tradicionalnoj instituciji potrebna je podrška društva jer razlog niskog fertiliteta nije što mladi ne žele imati djecu već ih ekonomska nestabilnost i teškoće pri usklađivanju poslovnih i porodičnih obaveza sprečavaju da to ostvare, istakla je ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić.

– Savremeni uslovi života, odnosno radna preopterećenost, nedostatak slobodnog vremena i brz tempo života neki su od bitnih razloga zbog kojih se roditelji danas opredjeljuju za manji broj djece – rekla je Čabrićeva za “Glas Srpske”.

Čabrićeva je ocijenila da je danas mnogo izazovnije formirati i održati porodicu, koja je temelj svakog društva.

– Republika Srpska u skladu sa mogućnostima nastoji da pruži pomoć i podršku porodici, mjerama u brojnim sferama socijalne politike i odgovarajućim institucionalnim sistemima – ukazala je Čabrićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske već imenovala radnu grupu za izradu strategije demografske obnove Republike Srpske iz koje će proizaći mjere u oblasti demografske i migracione politike, nastavak reforme obrazovanja, kao i mjere podrške mladima.