Sloboda medija, objektivno i profesionalno novinarstvo od velikog značaja za društvo

Oglašavanje i okupljanje medijskih profesionalca kako bi se podizala svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela s ciljem otklanjanja probleme s kojima se medijski radnici susreću kako bi radili  kvalitetnije i bolje povod je obilježavanja Svjetskog dana slobode medija.

Značaj ovog datuma uviđaju i radnici JP “Centar za informisanje i kulturu” u okviru koga posluju “Dub radio” i Radio-televizija Kozarska Dubica, mediji koji postoje više od pet odnosno tri decenije.

Proizviditi kvalitetan medijski sadržaj zahtjeva profesionalizam, timski rad, zadovoljavajuće uslove i okolnosti za rad.

Dijana Kondić direktor JP “Centar za informisanje i kulturu” je izjavila da je ovaj datum, ujedno, prilika da se ukaže i na složenost novinarske profesije, posebno za žene u elektronskim medijima. Osim toga, ona je naglasila da je nedopustiva bilo kakva vrasta napada, direktnih ili indirektnih pritisaka na medijske radnike, te da profesionalno bavljenje novinarskim poslom može da ima samo pozitivne efekte za društvo.

“Novinarstvo je složen i odgovoran posao, bilo da je riječ o štampanim ili elektronskim medijima. Posebno rad u elektronskom mediju podrazumijeva prije svega timski rad, kombinaciju terenskog i rada u studiju, vrlo često bez radnog vremena. Posmatrajući vrlo objektivno, za ženu je poseban izazov takav rad, ako krenemo od toga da su vrlo česte situacije  višesatnog terenskog rada, a potom posao se nastavlja u studiju kada se očekuje lijep izgled, skoncentrisanost na izvještavanje i prije svega profesionalnalizam. S druge strane usklađivanje svih ovih obaveza s privatnim obavezama i porodicom posebna je tema”, istakla je Kondićeva.

Ona je dodala da iako se čini da je internet odavno prestigao televiziju koja je do sada bila najuticajniji masovni medij, ipak ne bi trebalo da je tako.

“Pod uslovom da se ulaže u profesionalce i prati tehnološki razvoj, televizija će ostati medij koji je dorastao da parira svim izazovima kojima svjedočimo”, izjavila je Kondićeva.

Ona je dodala da je 3. maj ujedno i dan kad novinarska zajednica podsjeća koliko je važno da se novinari ujedinjeno zalažu, podstiču i unaprijeđuju svoju profesiju.

“Na principu moderne demokratije posljednjih godina imamo katastrofalne efekte informacionog haosa koji je posljedica djelovanja globalnog i neregulisanog “online” informativnog prostora. Sav taj haos podstiče širenje lažnih vijesti, dezinformacija i propagande putem internet medija”, rekla je Kondićeva i podsjetila da je protekle godine izvještaj “Reportera bez granica” posebnu pažnju posvetio ovoj problematici.

 

 

 

 

 

Ona je podsjetila da su jasno definisana načela javnog informisanja i javni interes u javnom informisanju, te ukazala na značaj medijske pismenosti i na to da je objavljivanje impresuma i identifikacija medija i njegovih novinara osnov za razlikovanje stvarnog medija i profesionalaca od onih koji to nisu i najčešće su s nekim drugim ciljem formirani.

“Svim medijskim profesionalcima, kolegama novinarima i novinarkama, urednicima, snimateljim, montažerima, realizatorima programa, fotoreporterima čestitam Međunarodni dan slobode medija.

Iako radimo veoma izazovan i složen posao i dalje smatram da je ovo lijep, društveno koristan posao”, istakla je Kondićeva.

 

 

 

 

 

Na tridesetu godišnjicu, otkako se širom svijeta obilježava Međunarodni dan slobode medija, sve je prisutnije “građansko novinarstvo” i sve veći broj portala bez impresuma, nepotpisanih informacija, videa, pa čak i sve popularnijih podkasta, koje rade neprofesionalci, osobe koje nisu edukovani novinari ili novinarke. Novinarska zajednica jedinstvena je pri stavu da je nedopustiv bilo kakav napad na novinare, ne objavljivanje impresuma i identifikacija  medijskih radnika koji kreiraju određen sadržaj, te korištenje tuđih autorskih tekstova ili fotografija bez da se to naglasi. Stoga, veoma je bitna sloboda medija, objektivno i profesionalno novinarstvo, te medijska pismenost i selektivno usvajanje informacija, da građani znaju razgraničiti da li iza objavljene informacije stoji profesionalan tim novinara, provjerena informacija i na osnovu toga da ukazuju povjerenje.