Vojska Republike Srpske – plamen i stub slobode srpskog naroda

12. maj je Dan Vojske Republike Srpske . To je i dan sjećanja na borce koji su život ugradili u temelje Srpske i važne bitke Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS

U susret ovom danu, u Јutarnjem programu, o značaju i ulozi Vojske Republike Srpske govorili sa Dragomir Keserović, penzionisani general Vojske Republike Srpske, Sreten Milošević, komandantom Trećeg Pješadijskog Republika Srpska puka i Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

– Zadatak Trećeg Pješadijskog Republika Srpšska puka jeste da baštini i čuva tradiciju VSR, ali i srpskog naroda u cijelini. Komanda jedinice je u Banjaluci – rekao je Sreten Milošević.

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Dragan Keserović, naglasio je da je odluka o formiranju VRS bila iznuđena u datim okolnostima.

– Brojni incidenti i napadi na srpske etničke prostore samo su ubrzali organizovanje i formiranje VRS. Kao izraz potrebe da nam se sačuva narod i da nam se ne dogodi treći genocid u 20. vijeku – istakao je Keserović.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske

– Najviše nas boli što nemamo danas VRS, i svaki njeni borac reći će da je to bila greška da se utopi u neku zajedničku. Borci nikada nisu tražili da budu privilegovani, ali da nastave sa normalnim životom, da ne razmišljaju o svojoj egzistenciji, to je najmanje što su očekivali – naglasio je Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Ove godine navršava se 31 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske i 18 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.