Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo oko 5700 Dubičana; Život za slobodu dala 224 dubička borca

Današnji datum, 12. maj,  Dan Vojske Republike Srpske je i dan sjećanja na borce koji su život dali braneći slobodu Republike, a u čije temelje su urezana i 224 života dubičkih junaka.

Brojni incidenti i napadi na srpske etničke prostore samo su ubrzali organizovanje i formiranje VRS, kao izraz potrebe da se sačuva narod i ne ponovi genocid.

Kada se zvanično JNA povukla, tada je osnovana Vojska Republike Srpske, mada je i do tada velika većina boraca već bila u ratu.

Učešćem u proboju Koridora, Kozarska Dubica je dala ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske. Osim te najznačajnije bitke , Kozarska Dubica je odbranila Republiku Srpsku septembra 1995. godine , kada je hrvatska vojska izvršila agresiju na zapadnokrajiške opštine.

Kozarska Dubica je grad heroj, počevši od Drugog svjetskog rata kada je izgubila 50 posto stanovništva, a dala je i jedinog heroja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu majora Milana Tepića.

Iako neka srca više ne kucaju, lik i djelo junaka živjeće zauvijek kroz život Republike.

Oko 5700 dubičkih boracana prošlo kroz Vojsku Republike Srpske, a Kozarska Dubica je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu procentualno najviše bila mobilisana u odnsu na broj stanovnika. Neizostavno je napomenuti i značaj snaga Ministrastva unutrašnjih poslova.

Ove godine navršava se 31 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske  kroz koju je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske. Osim toga, ove godine navršava se 18 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, a 12. maj je ujedno podsjetnik na prave vrijednosti i ljudske gromade, Republiku i njene junake.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Grad heroja pamtiće sve svoje velikane, a  obaveza društvene zajednice ostaje da generacije koje stasavaju nauči značenje velikih riječi, velikog majora Tepića “Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško”.