U narednih tridesetak sati očekuje se povećana količina padavina u slivu rijeka Sane i Une

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da se, prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednih tridesetak sati očekuje povećana količina padavina u slivu rijeke Sane i rijeke Une.

On je istakao da je trenutno zatišje što se tiče padavina, koje je započelo prethodne noći, što je, prema njegovim riječima, doprinijelo stabilizaciji vodostaja rijeka.

“Trenutno su svi vodostaji ispod redovnog nivoa odbrana od poplava, ali smo u obavezi da povećamo nivo opreza i da kao odgovorni u ovakvim situacijama provedemo sve preventivne mjere i provjerimo stanje u lokalnim jedinicama Civilne zaštite da bi imali pravovremene odgovore i aktivnosti na zaštiti ljudi i imovine”, rekao je Novitović novinarima.

On je istakao da je nužno preventivno djelovanje i odgovorno ponašanje, te da je obaveza Republičke uprave civilne zaštite da što brže i što efikasnije provede sve mjere, koristeći sistem ranog upozoravanja u koordinaciji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom, JP “Vode Republike Srpske”, jedinicama lokalne samouprave i Vladom Republike Srpske.

“Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković informiše se iz sata u sat o situaciji u svakoj lokalnoj zajednici, a trenutno sam u obilasku svih lokalnh zajednica izloženim riziku od poplava tako da ćemo u toku današnjeg dana sagledati kompletnu situaciju, dati preporuke lokalnim zajednicama šta i kako uraditi, a u slučaju potrebe stavljaćemo u pripravnost jedinice Civilne zaštite”, rekao je Novitović.

Šef Odjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac rekao je da je pala velika količina kiše, ali da su vodostaji Une i Save u Kozarskoj Dubici još ispod redovnih odbrana od poplava.

“Očekujemo još kiše i vjerovatno rast vodostaja za još jedan metar u odnosu na sadašnji vodostaj. Operativan je opštinski štab za vanredne situacije i vjerovatno ćemo u toku dana donijeti odluku da li ćemo poduzeti još neke mjere prije proglašenja redovnih ili vanrednih mjera odbrane od poplava. Za sada pratimo situaciju na terenu i ne očekujemo veće problem u vezi vodostaja”, rekao je Trubarac.

Trubarac je naveo da je u toku prošle noći došlo do naglog porasta vodostaja svih rječica, pritoka Une.

“Izlile su bujične vode Mlječanice, Binjačke, Moštanica i ostalih, a one se vraćaju u svoja korita. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište, bujične vode su odnijele most na lokalnom putu u selu Ševarlije, a za sad nema zaplavljenih domaćinstava i pomoćnih objekata”, rekao je Trubarac.

On je istakao da su za sada prohodne putne komunikacije na području opštine.