Na snazi vanredne mjere odbrane od poplava

U opštini Kozarska Dubica na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava, jer je vodostaj rijeke Une, prema posljednjem mjerenju, dostigao 432 centimetara.

Na gradskom keju su pripadnici Teritorijalno-vatrogasno spasilačke jedinice, koji postavljaju zaštitnu drvenu ogradu na svim otvorima, koji bi mogli potencijalno predstavljati opasnost usljed izlivanja rijeke.
“Sve službe su na terenu. Spremne su i vreće sa pijeskom ukoliko za to bude potrebe,” izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i komandant Štaba za vanredne situacije.
On je rekao da su nadležne ekipe konstantno na terenu, te da za sada nema presječenih putnih komunikacija, pa je situacija još uvijek dobra.
Rijeka Una raste tri centimetara na sat i može se očekivati dalji rast.
“Sigurno mogu reći da je grad obezbijeđen zaštitnim zidovima i nasipima. Pojedinačno može biti izlivanja manjih rječica, nebranjeno područje je kritično, a samim tim može se očekivati onemogućavanje putne komunikacije na putu Kostajnica-Kozarska Dubica,” naveo je Reljić.
Nadležni organi poručju građanima da zaštite vrikednu imovinu, ako za to postoji realna potreba i da slušaju uputstva zvaničnih institucija o razvoju situacije koju su izazvale obilne količine padavina.

Krizni štab sastaće se večeras kako bi sagledao stanje i nastavio preduzimati adekvatne mjere.