Štaba za vanredne situacije: Za sada nema opasnosti od prodora vode u gradsko područje

Kozarskoj Dubici na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava i za sada nema opasnosti od prodora vode u gradsko područje opštine, konstatovano je večeras na sastanku opštinskog Štaba za vanredne situacije.

„Analizirali smo rezultate do sada preduzetih mjera na zaštiti od poplava na cijelom području opštine i konstatovali da nema kritičnih tačaka koje mogu ugroziti stanovništvo. Vodeni talas iz pravca Bihaća očekuje se tokom sutrašnjeg dana i u tom smislu imamo spremno i ljudstvo i mehanizaciju za brze intervencije“, rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica i komandant Štaba za vanredne situacije Radenko Reljić.

On je istakao da su svi članovi Štaba za vanredne situacije večeras bili saglasni da nema potrebe za proglašenjem vanredne situacije na području opštine Kozarska Dubica, ali da je neophodno preventivno djelovanje, stalno praćenje, komunikacija i pripravnost svih nadležnih službi.

Na sastanku je potvrđeno da su na gradskom području opštine obezbjeđene kritične tačke na gradskoj pijaci i zatvoreni propusti na keju, te da danas  upućena pomoć opštini Kostajnica.

Pri vodostaju Une od 445 i Save od 817 centimetara, u Kozarskoj Dubici nema zaplavljenih stambenih i privrednih objekata.

Zbog trenda rasta rijeke Une od četiri centimetra na sat, Štab za vanredne situacije očekuje obustavu saobraćaja na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica u Špilji, a u tom slučaju biće korišten alternativni putni pravac preko Verije.

Sa sastanka je upućen apel građanima da prate zvanična sredstva informisanja  o razvoju situacije koju su izazvale obilne padavine, a nadležne službe biće angažovane i tokom noći s ciljem praćenja situacije u vezi vodostaja i nasipa.