PREPOZNATE POLITIKE SRPSKE U RAZVOJU ENERGETSKOG SEKTORA 

– Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da je održavanje “Balkan solar samita” u Banjaluci potvrda da su prepoznate politike Republike Srpske u razvoju energetskog sektora.
“To potvrđuje da su ispravne politike i opredjeljenja rukovodstva Srpske da energetika zauzme adekvatno mjesto da bismo uspjeli da u zadatim rokovima Evropske energetske zajednice uskladimo našu legislativu, prije svega kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. I da pokažemo spremnost za dalji razvoj energetike, pa i energetske stabilnosti i bezbjednosti, kako Srpske tako i Federacije BiH /FBiH/”, rekao je Košarac novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da će ministarstvo koje vodi i dalje davati podršku promocijama svih napora entitetskih struktura na jačanju energetskog sektora i njegovih potencijala.

Košarac je, govoreći o važnosti energetike, rekao da je samo u 2022. godini iz BiH izvezena električna energija vrijedna približno milijardu KM, što govori o snazi i potencijalu na tom planu.

Kada je riječ o ustavnim nadležnostima, on smatra da treba obezbijediti očuvanje energetskog suvereniteta entiteta.

“Mi na zajedničkom nivou nećemo biti centralni organ već koordinatori. I to oni koji će izvještavati Evropsku energetsku zajednicu o napretku koji zajedno postižemo u BiH”, rekao je Košarac i poželio da “Balkan solar samit” bude uspješan, te pružio podršku organizovanju predstojeće konferencije u Trebinju i drugih.

On je ponovio da je Republika Srpska, preuzimajući određene direktive u zakonodavnom smislu, ispunila sve obaveze što je konstatovano od Evropske energetske zajednice, dok je FBiH zbog svog ustavnog uređenja u fazi kašnjenja.

“Smatram da oni imaju svijest da treba da uhvate tempo sa Srpskom da bismo na zajedničkom nivou obavijestili Evropsku energetsku zajednicu o ispunjenosti obaveza u skladu sa ugovorom o uspostavljanju energetske zajednice”, rekao je Košarac.

U banjalučkom Banskom dvoru održava se “Balkan solar samit“, vodeća konferencija na Balkanu posvećena promociji zelene energije i zaštiti životne sredine.

( izvor : SRNA, foto : RTRS )