Kojić: Izbori u Azerbejdžanu održani u skladu sa međunarodnim standardima

Izbori u Azerbejdžanu 7. februara održani su u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima, izjavio je danas u Bakuu poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić, koji je učestvovao u posmatračkoj misiji na vanrednim predsjedničkim izborima u toj zemlji.

Kojić je rekao novinarima da je bio visok stepen profesionalnosti Centralne izborne komisije na osiguranju otvorenosti i transparentnosti procesa pripreme izbora.

On je istakao da je vidljivo da su organi uprave veoma dobro sproveli pripreme za izbore, koji se tiču obuke komisija nižeg nivoa, predstavnika medija i javnih udruženja.

– Na biračkim mjestima glasanje je bilo dobro organizovano, a povjerenici su bili upoznati sa procedurama – naveo je Kojić, koji je u posmatračkoj misiji učestvovao zajedno sa delegatom u Domu naroda DŽemalom Smajićem

On je zahvalio predsjedniku Parlamenta Azerbejdžana Sahibi Gafarovoj na pozivu za posmatranje prijevremenih predsjedničkih izbora.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH DŽemal Smajić ocijenio je da su vanredni predsjednički izbori u Azerbejdžanu protekli u demokratskoj i fer atmosferi, bez incidenata, u skladu sa važećim izbornim pravilima i međunarodnim standardima.

Smajić je naveo da je impresioniran mirnom atmosferom koja je pratila izbore, te odao priznanje, kako je rekao, profesionalnom radu ekipa koje su neposredno radile na organizovanju i sprovođenju izbora.

On je čestitao na pobjedi predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu i izrazio želju za nastavkom prijateljskih odnosa između dvije zemlje.

( izvor : RTRS )