Banjac: Proboj iz Jasenovca simbol borbe za slobodu, dostojanstvo i pravdu

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je danas da hrabrost i odlučnost jasenovačkih logoraša trebaju da budu nauk za buduće generacije da se bore protiv svakog oblika fašizma, mržnje i nasilja, i da grade svijet u kome su poštovanje, razumijevanje i solidarnost osnovne vrijednosti.

Povodom Dana proboja logoraša iz logora Jasenovac, 22. aprila 1945. godine, Banjac je naveo da se i danas, nakon 79 godina, sjećamo hrabrosti i odlučnosti logoraša koji su, uprkos nezamislivim patnjama i stradanjima, izvršili proboj iz logora Jasenovac.

“Ovaj datum, 22. april, ostaje duboko urezan u istoriju kao dan kada su žrtve u logoru pružile izuzetan primjer hrabrosti, zajedništva i otpora protiv nepravde i zla”, rekao je Banjac.

On je podsjetio da je Koncentracioni logor Jasenovac bio mjesto neopisivih strahota, gde su ustaše i nacisti sproveli nezamislive zločine nad nevinim ljudima.

 “Više od 700.000 logoraša, među kojima su bili Jevreji, Srbi, Romi i pripadnici drugih naroda, podvrgnuti su nečovečnom mučenju, prinudnom radu i smrti. Njihova patnja i žrtva nikada ne smiju biti zaboravljeni”, naveo  je Banjac, dodavši da .proboj iz logora simbolizuje borbu za slobodu, dostojanstvo i pravdu, kao i podsjetnik na neuništiv duh ljudskog otpora i solidarnosti, koji je prevazišao najmračnije trenutke ljudske istorije.

“Danas se s ponosom sjećamo hrabrih žrtava i obećavamo da ćemo čuvati sjećanje na njih i osigurati da se zločini poput onih u Jasenovcu nikada više ne ponove. Nikada zaboraviti. Nikada oprostiti”, poručio je Banjac.