Krsna slava Vojske RS obilježena i u Kozarskoj Dubici

U opštini Kozarska Dubica obilježen je  Vidovdan-krsna slava Vojske Republike Srpske u organizaciji opštinske Boračke organizacije. U crkvi Svete Petke paroh dubički Slobodan Malinović uz sasluženje sveštenika Voje Docića i Branka Repaje  služio je svetu liturgiju, kao i parastos poginulim srpskim junacima od Kosovskog boja do danas, nako čega je položeno cvijeće ispred spomen-ploča sa imenima palih boraca dubičkog kraja.

Vijence su položili načelnik opštine Radenko Reljić, delegacija Opštinske boračke organizacije, poslanik u NSRS Darko Banjac, pripadnici policije, delegacija starješina vojske RS, te pripadnici posebnih policijskih jedinica.

Poslava Vidovdana je prilika i da odamo počast onima koji su živote dali za odbranu otadžbine, a iz naše opštine to su 224 imena uklesana na spomen pločama u hramu Svete Petke, izjavio je načelnik opštine Radenko Reljić.

On je čestitao svim borcima Srpske i svim organizacijama nastalim iza otadžbinskog rata krsnu slavu, značajan datum koji Vojska RS i Treći pješadijski puk slave kao svoj dan.

Poslanik u NSRS Darko Banjac kazao je da je na današnji dan važno iskazati poštovanje svima onima koji su stali na branik otadžbine kada je to trebalo, jer su oni ti koju su odbranili i stvorili Republiku Srpsku.

„Borci Kozarske Dubice su odbranili ovaj grad u jednom ključnom momentu i njima se najvuše duguje. Mi smo danas ovdje gdje jesmo zahvaljujući upravo tim ljudima i Vojsci RS kojima čestitam krsnu slavu. Drago mi je što sam mogao da pomognem ovdje u organizaciji ovog događaja zajedno sa poslanicima Draganom Brdarom i Bobanom Ćibić oko organizacije ručka i jednog ovakvog obilježavanja“, naveo je Banjac.

Aktivisti Opštinske boračke organizacije su uoči današnjeg praznika položili cvijeće i prislužili svijeće na grobna mjesta 205 poginulih boraca na svih 17  mjesnih, te gradskom groblju u Kozarskoj Dubici, izjavio je predsjednik Opštinske boračke organizacije Nenad Bulić koji se osvrnuo i na položaj i prava boračke populacije danas.

„Položaj boraca kod nas se popravio u odnosu na prethodne godine,ali ima stvari sa kojima ne možemo biti do kraja zadovoljni a to su zapošljavanje djece poginulih boraca, izgradnja spomen-obilježja u Komlencu, dopunskim pravima boraca i održavanjem spomen-obilježja na području opštine“, precizirao je Bulić.

Vidovdan je danas obilježen i u u Knežici kod spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata RS služenjem svete liturgije, parastosom poginulim srpskim junacima od Kosovskog boja do danas te polaganjem cvijeća na spomenik palim borcima  i spomenik kralju Aleksandru I Karađovđeviću.