Stojičić: Za drugu fazu ujednačavanja plata zaposlenih u prosvjeti biće potrebno dodatnih 20 miliona maraka

„Svakako postoji interes Vlade i ministarstva da prosvjetni radnici kroz svoje zarade imaju što bolji standard i da su što bolje plaćeni za svoj rad. Trenutno je na snazi potpisan sporazum vezan za ujednačavanje plata zaposlenih u prosvjeti i kulturi sa zaposlenima u upravi i taj sporazum je u procesu izvršavanja“, izjavila je ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić u Narodnoj Skupštini RS, odgovarajući na pitanje poslanika NPS-a Dragana Brdara..

Ona je kazala da je  od 1. januara ove godine plata povećana za veći dio radnika zaposlenih u prosvjeti i za to su obezbjeđena dodatna sredstva u iznosu od oko 24 miliona, te da će druga faza ujednačavanja  započeti početkom  2025.godine.

„Za drugu fazu ujednačavanja će takođe biti potrebno obezbijediti dodatnih 20 miliona konvertibilnih maraka. Tačno je da je i prije  potpisivanje tog sporazuma postojala razlika između zaposlenih u prosvjeti sa višom spremom i sa visokom stručnom spremom i da je jaz između njih sad veći, ali ono što sa sigurnošću možemo reći sada, da ćemo raditi na mogućnosti da se zaposlenima pruži jedna legalna zakonska mogućnost da ostvare doškolovanje na Pedagoškom univerzitetu i steknu visoku spremu“, kazala je Stojičićeva.

Brdar je ovu temu otvorio na osmoj redovnoj sjednici kada su poslanici razgovarali o prosvetnim radnicima koji su završili Višu pedagošku akademiju i koji rade isti posao kao njihove kolege sa visokom stručnom spremom za nešto nižu platu.

„U poslednjih mjesec dana obišao sam  sve škole u Kozarskoj Dubici,  razgovarao sa našim prosvjetarima, oni imaju sluha i razumijevanja ali samo još jednom mole sve nas, prije svega našu ministricu i našu Vladu, da ulože dodatne napore kako bi ovi ljudi koji su već na izmaku svojih karijera, dostojanstveno otišli  u penziju“, kazao je Brdar.