Jujić: Poseban kolektivni ugovor stoji nepotpisan jer se sa radnom verzijom ne slažu predstavnici Sindikata lokalne samuprave,uprave i javnih službi RS

Poseban kolektivni ugovor stoji nepotpisan jer se sa radnom verzijom ne slažu predstavnici Sindikata lokalne samuprave,uprave i javnih službi RS iako smo 14.maja ove godine usaglasili radnu verziju i oni su ga tada prihvatili, izjavila je ministar uprave  i lokalne samouprave RS Senka Jujić na sjednici Narodne Skupštine RS  odgovarajući na poslaničko pitanje Bobane Ćibić iz NPS-a, koja se interesovala u kojoj fazi su pregovori i zašto Pojedinačni kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj još nije potpisan.

„Nakon što je Ustavni sud stavio van snage Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave u martu prošle godine, krajem aprila je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave krenulo u pregovore sa reprezentativnim sindikatima, Sindikatom uprave i Sindikatom lokalne samouprave,  uprave i javnih službi.  Dugo vremena smo izgubili dok su reprezentativni sindikati imenovali Odbor za pregovore i ovo je prvi put za  četiri godine od kad se pregovara sa sindikatima, da je uopšte oformljen Odbor za pregovore“, podsjetila je Jujićeva.

Ona je kazala da su  pregovori  trajali negde do jeseni prošle godine i onda se  stalo  zato što su i jedan i drugi sindikat insistirali na povećanju koeficijenata i cijene rada i tu se nisu mogli usaglasiti.

„Nakon što je Vlada Republike Srpske donijela odluku o najnižoj cijeni rada pregovori su nastavljeni, i 14.maja usaglasili smo radnu verziju Posebnog kolektivnog ugovora koji je shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi dostavljen na izjašnjenje Savezu opština i gradova Republike Srpske i svim jedinicama u Republici Srpskoj.  Savez opština i gradova  do danas se nije izjasnio na radnu verziju tog kolektivnog ugovora, a od 64 jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj, 53 su se izjasnile. Bezuslovno je 28 jedinica lokalne samouprave prihvatilo radnu verziju, dok šest uopšte nije za taj kolektivni ugovor“, precizirala je Jujićeva.

„Sindikat uprave RS koji broji u Odboru za pregovore tri člana je za potpisivanje ovog kolektivnog ugovora, a druga dva člana koja dolaze iz Sindikata lokalne samouprave, uprave i  javnih službi nije za potpisivanje ovog ugovora, i to je razlog zašto je ovo pitanje u blokadi“, konstatovala je ministrica.