I ove godine “Smotra folklora” okupila brojnu publiku i kvalitetne izvođače

Kozarska Dubica još jednom je mjesto na kome se okupilo mnoštvo kvalitetnih izvođača narodne pjesme i igre, njegovatelja i poštovalaca izvorne pjesme i narodnih običaja , koji su u autentičnim nošnjama došli  na 18. “Smotru folklora” kako bi predstavili tradiciju kraja iz koga dolaze.

Ovogodšnja manifestacija je osim  domaćih kulturno-umjetničkih društava, okupila  goste iz Srbije, Hrvatske, te okolnih gradova i opština.

Nakon svečanog defile učesnika manifestacije gradskim ulicama, članovi kulturno-umjetničkih društava na  Sportsko-kulturnom centru „9.januar“ pokazali su šta umiju i znaju, te još jedno zaigrali i zaplesali na zadovoljstvo brojne publike.

“Smotru foklora” otvorio je načelnik opštine Radenko Reljić koji je kazao da su kao dobri domaćini, iako je manifestacija revijalnog karaktera, za učesnike spremili prigodne darove.

„Ljepota je vidjeti ovoliko šarenilo nošnji, veliki broj učesnika, djece i roditelja koji su ih došli bodriti sve one koji nastupaju“, izjavio je Reljić.

Ovo je veoma važna manifestaciju kroz koju mi već punih 18 godina veličamo i slavimo tradiciju, kulturu, običaje, istoriju i starinu, izjavila je u ime organizatora manifestacije Dijana Kondić, direktor Centra za informisanje i kulturu Kozarska Dubica.

„Tradicija i kultura su obilježje jedne sredine,svakako su značajni i predstavljaju temelj koji stvara nezamjenjiv osjećaj zajedništva i pripadnosti. Ove godine okupili smo devet kulturno-umjetničkih društava, izvornih ojkačkih grupa i ansambala i zahvaljujem im se što su uveličali svojim prisustvom ovaj naš događaj“, kazala je Kondićeva i najavila da će ova manifestacija imati kontinuitet i u budućnosti.

Učesnici manifestacije su društva sa kojima je zavidnu saradnju kroz godine  ostvarilo Kulturno-umjetničko društvo “Una” iz naše opštine, a predsjednica društva Dajana Popović  najavila je još jedno veče folkora u Kozarskoj Dubici koje je zakazano za 11.jul.

Redovno iz Srbije na ovaj nastup dolazi i Akademsko društvo “Novi Beograd” Visoke turističke škole, a njihova predsjednica je Nina Šurlan, porijeklom iz naše opštine koja kaže da su učesnici manifestacije četvrti put i da se ovdje uvijek veoma ugodno osjećaju te nezaboravno provedu.

„Naš ansambl postoji već 50 godina i proputovali smo cijeli svijet, ali svi se oduševe kada trebaju putovati za Kozarsku Dubicu jer im je to jedna od omiljenih destinacija sa najboljim domaćinima i ljudima uopšte“, kazala je Šurlanova. Nastupali su i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Hrvatske Kostajnice, društvo „Sveti Sava“ iz Banjaluke, „Mirkovo kolo“ iz Vrbaške, „Potkozarje“ iz Kostajnice,  „Knešpolje“ iz Knežice, Izvorna pjevačka grupa „Jabuka“ i Tina Milanović pobjednica Takmičenja pjevača amatera.

Sponzori manifestacije, pored generalnog pokrovitelja opštine Kozarska Dubica, bili su i naši direktor “Komunalca” Igor Savković i Dubičanin Jovo Dobrić.

Manifestaciju su pratili pored brojnih građana, ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, narodni poslanici NPS-a Darko Banjac, Bobana Ćibić i Dragan Brdar, a posredstvom opštinske Turističke manifestacije, na štandovima su bili izloženi ručni radovi sa narodnim motivima.

Manifestacija je imala i humanitarnu notu jer se u saradnji sa Fondacijom Delije iz Beograda  prikupljao novac za izgradnju hrama u selu Klisa kod Osijeka.