Vreli dani i tropske noći – vrijeme opasno po zdravlje i bezbjednost

U Srpskoj je i dalje zbog visokih temperatura vazduha na snazi narandžasto upozorenje. Vrhunac toplotnog talasa tek se očekuje.

Najteže je onima koji rade na otvorenom ili u toplim uslovima.

“Vruće je na gradilištima, ali još nismo mijenjali radno vrijeme”, kaže Milan Šuvak vlasnik dubičkog građevinskog preduzeća „Šumil“.

„Za sada radimo sa češćim pauzama zbog odmora i osvježenja radnika, a ako se ove vrućine nastave, preduzećemo i druge mjere“, ističe Šuvak.

Toplotni talas povećao je potrošnju vode, ali u Kozarskoj Dubici nema redukcije, kaže direktor preduzeća„Vodovod“ Danijel Puhalić, ali i apeluje na potrošače da racionalno troše pitku vodu.

Ljeto je povećalo i frekvenciju saobraćaja,na putevima je sve više vozila, a zbog vrućina i vozači su nervozniji, pa iz Policijske uprave Prijedor preporučuju pojačan oprez svim učesnicima u saobraćaju.

Građani spas od vreline traže u prirodi i klimatizovanim prostorijama, a ljekari upozoravaju  da je adaptacija prije izlaska u toplo obavezna.

Toplotni talas, ističu stručnjci, direktna je posljedica klimatskih promjena, za koje kažu da će ih ovog ljeta biti još.

– Očekuje se bar još dva toplotna talasa ove godine, znači sve je u vezi sa direktnim klimatskim promjenama, globalno je povećanje temperature, odnosno sagorijevanje fosilnih goriva koje je uslovilo povećanje CO2 – istakao je Goran Trbić, profesor klimatologije i dekan banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Ne ohrabruju ni prognoze meteorologa. Nakon vrelog dana slijedi još jedna tropska noć, sa temperaturom iznad 20. podioka.

/RTRS, RTKD/