Crkva Svetih apostola Petra i Pavla po 129.put obilježila hramovnu slavu Petrovdan

Današnji veliki pravoslavni praznik Petrovdan, u Kozarskoj Dubici se tradicionalno obilježava nizom događaja, slave ga pravoslavni hramovi i porodice.

Svoju hramovnu slavu Petrovdan obilježila je Crkva „Svetih apostola Petra i Pavla“.

Svetom liturgijom,  obredom osvećenja slavskog kolača  i litijom u Crkvi „Svetih apostola Petra i Pavla“, uz posluženje u Svetosavskom domu,  po 129.put obilježena je hramovna slava.

Uz sasluženje više sveštenika, u prisustvu mnogobrojnih vjernika, svetu liturgiju je služio protojerej Slobodan Malinović arhijerejski namjesnik pounski.

„Hvala Bogu, hvala svetim apostolima Petru i Pavlu evo po 129.put ovdje u našoj Dubici obilježavamo Petrovdan, ili svete apostole Petra i Pavla, velike svetitelje, velike ugodnike Božje koji se slave širom hrišćanskog svijeta, a hvala Bogu i  već poprilično dugo i u našem mjestu“, kazao je Malinović.

On je rekao da je sveti apostol Petar u svom životu imao  i uspone i padove,  ali i da se vratio na pravi put i postao svetitelj crkve Božje, te da je sveti apostol Pavle   u  mladosti bio sve, samo ne ono  što je  sad.

„Tako da i mi ljudi poučeni  njihovim primjerom imamo  svoje životne uspone i padove, ali i da čovjek nikada ne smije da poklekne, nego da sa vjerom u Boga,   sa nadom i sa  trudom, kao što su nekad sveti apostoli Petar i Pavle izađemo na pravi put i potrudimo se da budemo ono  što trebamo biti“, rekao je Malinović.

Poželio je da sveti apostoli Petar i Pavle  budu na pomoći svim ljudima dobre volje.

Molimo se da nam budu na pomoći ne samo u ovaj dan i u ove dane,  neka nam budu u pomoći uvijek kada su nam njihova pomoć, zaštita i blagoslov potrebni. Da nam oni daju snage, a pred Bogom izmole blagoslova, da slavimo  i obilježavamo ovaj dan još mnogo ljeta i godina u zdravlju“, kazao je Malinović.

On je svim sugrađanima, svim ljudima dobre volje čestitao  današnji praznik sa željom  da svi Petrovdani, svi dani obilježavanja ovih svetitelja budu u miru  zdravlju i blagoslovu i  nas i onih koji žive sa nama.