Kostović: Američka demokratija najfrapantnije ugrožava slobodu medija

Osnovna ljudska prava i slobodu medija najfrapantnije krše oni koji najglasnije govore o njihovom poštovanju, što dokazuje gašenje Televizije “Una” koje je direktna posljedica američkih sankcija, izjavila je Srni potpredsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Mira Kostović.

Kostovićeva je naglasila da su zaposleni na Televiziji “Una” profesionalno obavljali posao i da niko od njih nijednim gestom nije zaslužio da preko noći ostane bez posla.

Ona je rekla da ta firma u BiH više ne može funkcionisati i da će više od 80 radnika ostati bez posla.

“Medijsko tržište u BiH nije toliko razvijeno da bi odmah moglo prihvatiti 80 novih radnika kojima treba posao”, navela je Kostovićeva.

Ona je istakla da svih 80 radnika ima svoje životne priče, te da je iz razgovora sa kolegama saznala da su od plate u medijima živjeli.

“Niko od njih nema stotine ili milione KM na računima, pa da mogu nesmetano nastaviti da plaćaju stambene kredite, školuju djecu i finansiraju svakodnevne obaveze”, rekla je Kostovićeva.

Televizija “Una” prekida poslovanje u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji zbog američkih sankcija, a gasi se i firma “Una vorld netvork”, usljed čega će bez posla ostati više od 80 radnika, saopštila je ranije Skupština osnivača ove firme.

U saopštenju, koje je ranije upućeno medijima, ističe se da će bez posla ostati više od 80 vrsnih profesionalaca, posvećenih novinara, snimatelja, montažera, drugog tehničkog osoblja i stručnjaka iz raznih oblasti.

/autor: SRNA, foto: Pixabay/