U narednim danima obilježavanje tri događaja od republičkog značaja

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova u narednim danima biće obilježene 83 godine od zločina Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima u Šušnjaru kod Sanskog Mosta i Prebilovcima kod Čapljine, te zajedno sa istim odborom Vlade Srbije Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

U Šušnjaru će sutra biti obilježene 83 godine od stradanja 5.500 ubijenih Srba u zločinu koji ima sve elemente genocida, počinjenog početkom avgusta 1941. godine, rekao je danas u Banjaluci pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu i zaštitu civilnih žrtava rata Republike Srpske Nebojša Vidaković.

Obilježavanje ovog događaja od republičkog značaja počeće služenjem lirurgije u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu.

Nakon toga u Memorijalnom kompleksu Šušnjar planirano je služenje parastosa ubijenim, a zatim i polaganje vijenaca i cvijeća na centralni spomenik, te obraćanje zvaničnika.

U naselju Milin Birt predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik žrtvama ustaškog terora.

Vidaković je rekao da će u ponedjeljak i utorak, 5. i 6. avgusta, biti obilježene 83 godine od stradanja Srba u zločinu NDH nad mještanima Prebilovaca.

Prema njegovim riječima, 1941. godine je u tom hercegovačkom selu, koje je prije Drugog svjetskog rata imalo oko 1.000 stanovnika, ovaj ustaški zločin preživjelo 170 lica.

Programom obilježavanja je 5. avgusta u Prebilovcima u Hramu Hristovog vaskrsenja predviđeno praznično večernje bogosluženje sa početkom u 19.00 časova, a od 20.00 časova u Domu kulture otvaranje stalne izložbene postavke i potom obraćanje zvaničnika.

Sutradan, 6. avgusta, u tom hramu od 8.00 časova je praznično jutrenje, a u 9.00 Sveta arhijerejska liturgija, dok je svečana trpeza ljubavi predviđena u 11.30 časova.

Vidaković je rekao da je Odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova domaćin obilježavanja Dana sjećanja na prognane i stradale Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” u saradnji sa Odborom Vlade Republike Srpske, u subotu, 3. avgusta, u Loznici na stadionu “Lagator”.

Zločinačka vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Veritasa, tokom “Oluje” iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od čega 1.236 ili 65 odsto civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.