U selu Slabinja proslavljen Ilindan, hramovna slava i slava sela

U selu Slabinja danas je proslavljen Ilindan, hramovna slava i slava sela. Crkvena svečanost održana je hramu Svetog Ilije, u prisustvu velikog broja vjernika, republičkih i opštinskih zvaničnika.

Nakon crkvenih svečanosti paroh dubički Slobodan Malinović i sveštenik iz Kostajnice Petar Makarić služili su parastos kod spomenika borcima narodno-oslobodilačkog rata i odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon čega su položeni vijenci.

Paroh dubički Slobodan Milinović podsjetio je da je hram u Slabinji osveštan 1901. godine, a napravljen dvije godine ranije.

“Znači 125. godina ovaj hrtam služi narodu i u njemu se Bogu molimo, svetog Iliju prizivamo i traži njegovu pomoć i zaštitu. Ovaj hram je stradao ne samo u proteklom zemljotresu, nego hram je preživio sve one ratove, Prvi i Drugi svetski rat i ovaj naš otadžbinski rat.”, rekao je Malinović.

On je rekao da sanacija hrama od oštećenja od proteklog zemljotresa još nije počela ali da je namjera da se u toku ove godine krene s obnovom.

“Hram je svojevremeno napravljen na najbolji način kako se to tad radilo, ali vrijeme je učinilo svoje. Mi sa generalom sanacijom hrama nismo počeli ali imamo namjeru još ove godine i ove jeseni ako Bog krenuti s projekatom i u narednih nekoliko godina siguran sam da će hram zasijati punim sjajem i biti kakav je bio nekada prije 125 godina”, rekao je Malinović.

Načelnik opštione Radenko Reljić ukazao je na značaj očuvanja tradicije, vjerskih i drugih običaja, te je najavio pomoć opštine u sanaciji hrama.

“Ova crkva je ošćena u proteklom zemljotresu i prilično su poljuljani i temelji i konstrukcija. Opština Kozarska Dubica je u prethodnom period pomogla značajno rekonstrukciju ovog hrama, čak smo napravili i projektnu dokumentaciju za kompletnu obnovu, a uputili smo i zahtjev za pomoć predsjedniku Republike Srbijerno Aleksandru Vučiću koji je obećao pomoći u obnovi ovog hrama s obzirom da su u pitanju veliki troškovi”, rekao je Reljić.

On je dodao da treba nastaviti njegovati tradiciju i običaje naslijeđene od predaka, a jedan takav je svakako i obilježavanje vjerskog praznika Ilindana.

Poslanik u Narodnoj Skupštini i predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je da je sa saradnicima danas u Slabinju prvenstveno došao da oda počast onima koji su svoje živote ugradili u temelju Republike Srpske i svakako da mještanima čestita slavu hrama i sela.

“Ja volim da kažem, a to je istina, mi se nalazimo ovde gdje se nalazimo samo zahvaljujući borcima koji su dali najvrednije što su imali, a to je svoje živote. Svakako, ovdje smo zahvaljujući svim borcima vojske Republike Srpske. Zahvaljujući borbi koja je tada bila prije sve vojna, a i politička evo danas se nalazim ovdje i danas imamo mogućnosti da slavimo Ilindan”, rekao je Banjac.

On je dodao da su imena palih boraca uklesana i ispisana u temeljima Republike Srpske.

“Na nama je da učinimo sve da se to ne zaboravili. Istorija će pisati o herojskom podvigu naroda koji se borio za slobodu, a znamo da se ovaj narod uvijek borio za slobodu, a posljednjeg puta i za slobodu i za Republiku Srpsku. Zbog njih danas moramo da učinimo sve da sačuvamo ono za šta su se oni borili, a prije svega da očuvamo narod na ovim prostorima”, rekao je Banjac.

On je dodao da to nije ni malo lak zadatak, a to je moguće, kako je rekao radom, ozbiljnošću i iskrenošću.

“Pred nama svima ovde jedan veliki zadatak da radimo za svoj narod i ponavljam još jednom zahvaljujući palim borcima mi se upravo nalazimo ovdje”, rekao je Banjac.

Današnji kumovi slave hrama bila su djeca sela, a cvijeće na spomen obilježje palim borcima položili su delegacija opštime na čelu sa načelnikom Radenkom Reljićem, poslanik u NSRS Darko Banjac, predstavnici boračke organizacije, delegacija OOSNSD-a.