Dubički vatrogasci proslavili Svetog proroka Iliju

Vatrogasne jedinice širom Srpske danas su proslavile Ilindan, Dan i krsnu slavu svih vatrogasaca. Ilindan je obilježen i u Terotorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Kozarskoj Dubici u prisustvu zvaničnika o zaposlenih.

Starješina vatrogasaca Mirko Marin rekao je da su vatrogasci pravovremeno u ovoj godi odgovorili svim zadacima i ukazao na odgovornost posla koji obavljaju.

Marin je naglasio da imaju potrebu za nabavkom novih uniformi kako bi vatrogasci s adekvatnom zaštitom odlazili na intervencije, te izrazio nadu da će u nabavci iste imati pomoć institucija.

“Zahvalio bih svima na dosadašnjoj korektnoj saradnji i zamolio da zajedno i timski pospješujemo uslove za rad vatrogascima koji su 24 sata dnevno na raspolaganju građanima kako bi se od požara zaštitili životi i imovina ljudi. Oni su tu da intervenišu i u drugim neprilikama među kojima su i poplave kojima smo svjedočili, saobraćajne nezgode ali i druge situacije u kojima se građani obraćaju za pomoć”, rekao je Marin i čestitao kolektivu Svetog Iliju kojeg slave kao zaštitnika vatrogasaca.

Predsjednik Narodne partije Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac koji je danas prisustvovao u Kozarskoj Dubici proslavi Ilindana, dana i krsne slave vatrogasaca izjavio je da je poziv vatrogasaca prije svega human i plemenit jer oni nesumnjivo imaju veliku ulogu u očuvanju bezbjednosti građana Kozarske Dubice.

On je zahvalio starješini Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice u Kozarskoj Dubici Mirku Marinu na pozivu da prisustvuje slavi, te je svim pripadnicima vatrogasne jedinice čestitao slavu Svetog Proroka Iliju.
“Posebno želim da im se zahvalim na poslu koji rade jer ne tako rijetko rizikuju svoje vlastite živote da bi spasili i sačuvali imovini i živote naših građana”, rekao je Banjac.

Čestitku povodom Svetog proroka Ilije vatrogascima je uputio i direktor “Komunalca” Igor Savković naglasivši dobru organizovanost ove vatrogasne jedinice kao i spremnost da u svakom trenutku odgovori na sve izazove. “Ovdje rade izuzetno sposobni i odgovorni momci koji su u svim situacijama dokazali da im građani mogu vjerovati. Obavljaju definitivno jedan od najodgovornijih i najopasnijih poslova u dvadesetčetvoročasovnom dežurstvu stoga duboko poštovanje za ono što rade i ja im želim da iz godine u godinu ovaj dan dočekuju u boljim uslovima za rad za šta se svi zajedno trebamo založiti”, rekao je Savković.

Obilježavanju slave vatrogasaca prisustvovali su i poslanik Narodne partije Srpske u NSRS Bobana Ćibić, predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić, zamjenik načelnika opštine Marko Tankosić, načelnik Odjeljenja za privredu Slobodan Premasunac, direktor direktor “Centra za informisanje i kulturu” Dijana Kondić, šef Odsjeka Civilne zaštite Đuro Trubarac, te drugi gosti.

I današnji dan bio je prilika da se iz vatrogasne jedinice uputi apel stanovništu na opreznost prilikom paljenja otpadaka, kao i da pozovu vatrogasce na preventivnu asistenciju ukoliko planiraju paliti veću količinju rastinja kako ne bi došlo do širenja požara.