U Donjoj Gradini obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrve Holokausta

U Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici danas je obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta u organizaciji Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini, najvećem stratištu Koncentaracionog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, odata je počast romskim žrtvama genocida poznatog kao Samudaripen.

U znak sjećanja na tragična stradanja Roma u Jasenovcu, u okviru komemoracije položeni su vijenci u znak poštovanja prema svim žrtvama tog logora.

Direktorica Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzle Indira Bajramović rekla je da je ovo udruženje vodeća organizacija ženske romske mreže “Uspjeh”, te da na današnji datum tradicionalno dolaze u Donju Gradinu.

“Deset godina dolazimo svake godine, ranije u znatno većem broju, a posjetili smo i Aušvic. Položili smo vijenac i cvijeće i u Uštici u Hrvatskoj jer je i tamo stradalo dosta Roma i Romkinja. Pokušavamo da dovedemo i omladinu da bi saznali o stradanjima Roma, da se ne zaboravi i nikad ne ponovi”, rekla je Bajramovićeva novinarima.

Ona je naglasila da žrtvama ima na sve strane u svim ratovima, ali da treba naglasiti das u Romi u svim ratovima bili najbrojnije žrtve.

“Mi pokušavamo da na ovaj način ukažemo da smo mi građani naše države, ali da nemamo uvijek ista prava, nekad ni najosnovnija. Ipak, volimo našu državu, građane i građane i mislimo da jedino zajednički život, tolerancija i mir može da očuva ovo što sada imamo”, rekla je Bajramovićeva.

Ona je navela da je prema službenim podacima u Jasenovcu stradalo 40.000 Roma, ali da je taj broj značajno veći.

“Isto kao u Aušvicu – do nekog broja su brojali, a poslije su dovozili vagone i prestajali su brojati”, rekla je Bajramovićeva, dodavši da su u Donjoj Gradini vijence danas položile brojne delegacije i udruženja Roma iz cijele BiH, kao i predstavnici Misije OSCE-a u Sarajevu.

Jusić Naza iz Tuzle, članica udruženje “Bolja budućnost” rekla je da u Donju Gradinu dolazi svake godine 2. avgusta, a da je cilj da se sjećanje na stradanje Roma prenosi kroz generacije i čuva uspomene na ubijene sunarodnjake.