Organizacioni odbor za tradicionalni festival „Veče ojkače“ kod manastira Moštanica sprovodi završne pripreme

Organizacioni odbor za tradicionalni takmičarski festival „Veče ojkače“ kod manastira Moštanica sastao se i danas prilikom čega su definisane završne organizacione aktivnosti.

Sastanku kojim je predsjedavao načelnik opštine Radenko Reljić, prisustvovao je i Milan Ljepojević savjetnik predsjednika Republike Srpske.

O pobjednicima će odlučivati tročlani stručni žiri, a ojkačke grupe mogu da se prijave do ponedjeljka, 12. avgusta, do 12.00 časova.

Organizatori manifestacija su Opština Kozarska Dubica i javno preduzeće “Centar za informisanje i kulturu”. Takmiče se ojkači iz cijelog Potkozarja za vrijedne nagrade koje su obezbjeđene pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Idejni tvorac ove manifestacije je profesor Simo Brdar. Prvi put manifestacija je upriličena 1996. godine i nosila je naziv Festival ojkače. Nakon što je prestala da se organizuje takmičarskog karaktera, organizaciju revijalne manifestacije su preuzeli Opština Kozarska Dubica i “Centar za informisanje i kulturu”.

Sve do 2021. godine imala je revijalni karakter, a unazad tri godine zahvaljujući predsjedniku Republike Miloradu Dodiku, koji je prepoznao značaj i ulogu održavanja ove manifestacije ojkači se ponovo takmiče i to za vrijedne nagrade.

Ova Manifestacija decenijama čuva autentičnu narodnu pjesmu potkozarskog kraja i okuplja veliki broj učesnika i publike, te će biti organizovana na najkvalitetniji način.

Prva nagrada festivala “Veče ojkače” iznosi 10.000 KM, druga 5.000 KM, a treća 3.000 KM,

Festival će biti održan 18. avgusta sa početkom u 20.00 časova.