Tuleković: Časopis “Topola” donosi sedam tekstova o jasenovačkoj golgoti

Deseti jubilarni broj naučno-istraživačkog časopisa “Topola” uskoro izlazi iz štampe i donosi sedam tekstova koji opisuju jasenovačku golgotu, izjavila je danas direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković.

Ona je precizirala da će u novom broju časopisa “Topola” na 250 strana biti predstavljeni naučni radovi koji rasvjetljavaju ustaški zločin genocida, kako u Potkozarju tako i u drugim djelovima tadašnje Nezavisne Države Hrvatske i doprinose ozbiljnoj sintezi istraživanja ove teme.

Prema njenim riječima, rubriku “Dokumenti i sjećanja” čine prilozi autora čiji su preci stradali u sistemu Koncentracionog logora Jasenovac ili su preživjeli strahote ovog logora i sadrži sedam tekstova koji opisuju jasenovačku golgotu.

“U tom smislu jako je važno da podsjećamo javnost da na ovaj način, dakle pisanom riječju, možemo sačuvati naše žrtve od zaborava i da smo otvoreni za saradnju”, rekla je Srni Tulekovićeva.
Tulekovićeva je najavila da se ovaj broj časopisa “Topola” bavi temom preispitivanja popisa žrtava rata 1941-1945. godine koji je objavljen 1964. godine, kao i pojedinačnim suđenjima ustaškim zločincima nakon Drugog svjetskog rata.

Deseti broj časopisa “Topola” donosi i tekst o sudbini izbjegličke djece u Srbiji, te o srpskim vojnim grobljima u njemačkom gradu Regenzburg.

Redakcija časopisa povodom desetogodišnjice objavljivanje časopisa priredila je i izvještaj o bogatoj izdavačkoj djelatnosti Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina.