Banjac: Hram Svetih novomučenika jasenovačkih u Međuvođu šalje poruku budućim generacijama

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik građevinskog odbora za izgradnju hrama Svetih novomučenika jasenovačkih u Međuvođu Darko Banjac rekao je danas da ovaj hram u Potkozarju šalje poruku budućim generacijama šta su proživjeli njihovi preci u Drugom svjetskom ratu.

Banjac je u izjavi novinarima istakao nekoliko važnih trenutaka za izgradnju hrama u Međuvođu, mjestu na kome je bio sabirni centar naroda sa Kozare koji je odvožen u Koncentracioni logor Jasenovac.

“To je veliko stradanje srpskog naroda i u suštini najveći genocid koji je ikad izvršen nad srpskim narodom”, rekao je Banjac podsjetivši da je srpski narod drugi narod u Evropi po stradanju u logorima u Drugom svjetskom ratu, a da je način na koji su ljudi ubijani u Jasenovcu bio je nezapamćen u svijetu.

Banjac je naglasio da upravo Hram svetih mučenika jasenovačkih svjedoči o tom vremenu i šalje poruku budućim generacijama šta su proživjeli njihovi preci u Drugom svjetskom ratu.

“Ja sam unuk jasenovačkog logoraša i moram da budem iskren da je trebalo puno vremena da moj djed počne pričati o tim zvjerstvima”, rekao je Banjac.

On je dodao da budućnost treba graditi na način da nas istorija opominje i da znamo ko su nam pravi prijatelji, a ko neprijatelji.

“Hram je izgrađen i pokriven, a posebno je važan trenutak bio je podizanja tri zvona u ovom kozaračkom kraju. To je bio posebno emotivan doživljaj za sve nas kumove zvona i sve mještane devet sela mjesne zajednice Međuvođe”, rekao je Banjac, dodavši da zvona treba da zvone i vode u pravoslavnu vjeru, ali i opominju na ogromno stradanje srpskog naroda kroz istoriju.

U Crkvenoj opština Međuvođe Eparhije banjalučke danas je obilježena slava prvog hrama pod Kozarom posvećenog Svetim novomučenicima jasenovačkim.

Svetu liturgija uz osveštanje slavskog žita i kolača služili su sveštenici dubičkog i prijedorskog namjesništva, a slavi hrama posvećenog jasenovačkim novomučenicima, koji je u izgradnji, kumovalo je 13 Prijedorčana.

Sveti srpski novomučenici jasenovački žrtve su ustaškog genocida nad Srbima u logoru Jasenovac u vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske, koje je u kalendar svetih unijela i koje proslavlja Srpska pravoslavna crkva /SPC/.

Sveti arhijerejski sabor SPC je 16. aprila 2010. godine donio odluku da se spomen Svetih novomučenika jasenovačkih proslavlja 31. avgusta po julijanskom, odnosno 13. septembra po gregorijanskom kalendaru.