Reportaža: Septembar 95- dani bola i ponosa

44 stanovnika -32 pripadnika dubičke brigade i 12 civila, žrtve su 18. i 19 septembra 1995.godine.

Život su izgubili na brutalan način, jer su se slučajno našli na putu uz rijeku Unu ili su branili prag svoje kuće na koji je tih septembarskih dana zakoračio agresor sa samo jednom sa namjerom – da pokori bez obzira na ljudske i materijalne žrtve.

Septembarskih dana 1995.godine u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Kostajnici , ubijena su 104 vojnika i civila, ranjeno je oko 150 lica, dok se materijalna šteta procjenjuje na stotine miliona maraka.

Srpski narod na ovom području na svom ognjištu ostao je zahvaljujući spretnosti i odlučnosti boraca da odbrane svoje porodice i komšije kolika god  cijena bila. Moral vojske tada, kojima je rukovodio komandant odbrane grada Pantelija Ćurguz spriječio je najgori mogući scenario koji je neprijatelj temeljno isplanirao, omogućili slobodu i istoriju prije 29 godina ispisao u korist srpskog naroda i građana Kozarske Dubice.

Odbranom zapadnih granica Srpske spriječen je planirani  genocid koji bi po procjenama stručnjaka, da nije zaustavljen,  bio u rangu sa zločinima  kakve je nedužno stanovništvo  pretrpjelo u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima. Svakog septembra od otadžbinskog rata sa tugom i ponosom Opština Kozarska Dubica i njeni gradjani  obilježavaju dane  kada je odbranjen naš grad, a sjećanja učesnika borbe ne blijede ni 29 godina poslije. Bio je to obični dan, kao i svaki drugi kad  su radnici bili na svojim radnim mjestima, a djeca u obrazovnim ustanovama.  Granatiranje je  trajalo cijeli dan, a  u napad na Kozarsku Dubicu ubačena je i teroristička grupa «Crne mambe» koja je prešla na naš teren kod bivše Knežopoljke.

Drugog dana, 19.septembra napadnuta je i Donja Gradina. I na ovom mjestu hrvatska vojska namjeravala je prijeći na teritoriju naše opštine. Zahvaljujući požrtvovanju vojske i policije odbranjena je i  ova linija, a u tom neuspjelom pokušaju hrvatske vojske,  bilo je i žrtava.

Materijalna šteta koja je pričinjena u hrvatskoj agresiji na području Kozarske Dubice na nekim objektima vidljiva je i danas. Učesnici tih direktnih septembarskih zbivanja pamtiće je u detalje do kraja života, a tuga i bol za preminulim sunarodnicima ostaće vječna. Obilježavanjem septembarskih dana u Kozarskoj Dubici porodicama nastradalih poručuje se da nisu zaboravljeni, i da njihova pokoljenja ne bi bila na svojim kućištima da heroji odbrane te 1995.godine nisu postupili kako jesu.

18.i 19. septembar 1995.godine su slavno i tužno sjećanje ali i opomena  za buduće generacije.

Reportažu “Septembar 95- dani bola i ponosa” emitujemo danas nakon emisije Novosti na našem RTV kanalu.