Sutra istorijski čas u okviru programa “Septembarskih dana odbrane”

U okviru programa „Septembarski dani odbrane 2024. godine“ u svim školama u Kozarskoj Dubici sutra će biti održan istorijski čas o događajima iz septembra 1995. godine, kada je hrvatska vojska izvršila agresiju na sjeverozapadni dio Republike Srpske, odnosno opštine Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Gradiška.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica Nenad Bulić rekao je da je istorijski čas tradicionalna aktivnost te organizacije, osmišljena sa ciljem da se očuva i na mlade generacije prenosi sjećanje na herojske dane odbrane Kozarske Dubice u septembru 1995. godine.

Bulić je rekao da će časove u prisustvu profesora istorije za učenike završnih razreda održati članovi Opštinske boračke organizacije, među kojima i komandanti i učesnici odbrane Kozarske Dubice.

Dan odbrane sjeverozapadne granice Republike Srpske i opštine Kozarska Dubica od hrvatske agresije u septembru 1995. godine biće obilježen u srijedu, 18. septembra, kod Spomen krsta u porti Spomen hrama „Sveta Petka“, a dan poslije 19.septembra u Donjoj Gradini obilježiće se i Dan pobjede.

U napadu regularne hrvatske vojske  na područje opštine Kozarska Dubica , 18. i 19. septembra 1995. godine, za samo dva dana opština je izgubila 46 stanovnika.