Bulić: 19.septembar dan stradanja ali i veličanstvene pobjede nad mnogo nadmoćnijim neprijateljem

Na mjestu stradanja pripadnika policije Zorana Bulića u Donjoj Gradini, koji je poginuo u borbama tokom drugog dana agresije hrvatske vojske, borci, članovi porodice Bulić, opštinski zvaničnici i mještani obilježili su danas Dan pobjede i odbrane Kozarske Dubice, sjećajući se svih stradalih vojnika i civila 18. i 19. septembra 1995. godine.
Sanja Đukić, ćerka Zorana Bulića, rekla je da se i nakon 29 godina ovog datuma sjeća kao da je bio juče jer je taj dan tatu vidjela posljednji put.
„On je došao da vidi da li smo na selu, na sigurnom. Ostalo mi je žao što nisam uspjela ukrasti, koji zagrljaj više, što nisam uspjela bolje upamtiti crte lica, boju glasa sam zaboravila, malo čega se i sjećam“, rekla je kroz suze novinarima, dodavši da je u trenutku pogibije oca imala samo sedam godina, a sestra nepune tri.
Đukićeva je rekla da joj je otac nedostajao u svakom trenutku života, od polaska u školu, krštenja, matura, vjenčanja, svega, i u sretnim i u tužnim trenucima.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Nenad Bulić rekao je novinarima kako je 19. septembar 1995. godine bio dan stradanja, ali i veličanstvene pobjede vojske i policije nad mnogo nadmoćnijim neprijateljem, upravo u Donjoj Gradini.
„Na žalost, svaki rat i borba nosi i svoje žrtve i na današnji dan je poginuo pripadnik Policijske stanice Kozarska Dubica Zoran Bulić Zoki i mi to svake godine obilježavamo molitveno. Svaki naš borac, i oni koji su dali svoje živote i oni koji su preživjeli, dali su veliki doprinos našoj odbrani, slobodi i miru“, rekao je Bulić.
Tadašnji komandant odbrane Kozarske Dubice Pantelija Ćurguz podsjetio je da su rijetki ljudi koji u Kozarskoj Dubici tih dana nisu učestvovali u borbi i odbrani ovih prostora, a da je 19. septembar praktično bio tačka na sva dešavanja.
„Ja to doživljavam kao završetak ratnih dejstava jer da mi nismo uradili to što što smo uradili, pripadnici 11. brigade i civilnog voda policije i snage koje su nam došle u pomoć tih dana, sigurno bi taj rat potrajao još 15-20 dana, ali nas više ne bi bilo ovdje“, rekao je Ćurguz, govoreći o značaju obilježavanja sjećanja na 19. septembar 1995. godine.
Paroh demirovački Saša Tošanović služio je danas pomen stradalom pripadniku policije Zoranu Buliću kod spomen-obilježja u Donjoj Gradini, gdje su cvijeće položili načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić sa saradnicima, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Brdar, delegacije Opštinske Boračke organizacije, interventne policije, Policijske stanice Kozarska Dubica, članovi porodice Bulić, borci, predstavnici političkih partija i mještani.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Brdar poručili su, u izjavama novinarima, su da žrtva Dubičana koji su stradali u odbrani grada neće i ne smije biti zaboravljena, a da je tih septembarskih dana presudna bila volja naroda, vojske i policije da se odbrani i ostane na ovim područjima.