Osnovna škola Sveti Sava i Narodna biblioteka organizuju književno-likovnu radionicu

U susret nastupajućoj jeseni, OŠ „Sveti Sava“ i  Narodna biblioteka Kozarska Dubica u četvrtak 26. septembra u 18 časova po prvi put organizuju književno-likovnu radionicu pod nazivom „Ide jesen: Boje prirode u poeziji Desanke Maksimović“. Radionica se organizuje u saradnji sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci pod čijim je okriljem radionica i nastala, uz prethodnu saglasnost prof. dr Biljane Babić, dekanice fakulteta. Namijenjena je za sve zainteresovane učitelje, nastavnike i profesore zaposlene u školama na području naše opštine.

Na potpuno nov i drugačiji način zainteresovani će imati priliku da se bave književnošću, te da isti primijene u svojoj nastavnoj praksi, ali i da se upoznaju s nekima od lirskih ostvarenja jedne od najpoznatijih pjesnikinja – Desanke Maksimović. Nakon pročitanih lirskih pjesama, pomoću leksike kojom se označavaju boje, odnosno kombinacijom određenih boja  i na temelju vlastitiog doživljaja lirskih pjesama, predstavljaće ih bojama u likovnoj formi – na slikarskom platnu, pomoću tempera.

“Desanka Maksimović je pjesnikinja koja je, između ostalog, usmjerena ka pejzažnoj lirici. Njena poezija je i ljubavna i rodoljubiva, i poletna, i mladalačka, istovremeno i ozbiljna, ali i osjećajna. Paleta boja jedna je od najvažnijih karika u lancu stilskih sredstava njenog pjesničkog izraza, tako da će biti zanimljiv prikaz poezije Desanke Maksimović na ovaj način. Višegodišnje iskustvo pokazalo je da učenici pokazuju visok stepen interesovanja za ovakav način bavljenja književnošću koji im nudi mogućnost da probude kreativnost u sebi, doprinosi razvijanju čitalačkih navika, ali i govornih i jezičkih sposobnosti, a ovoga puta odlučili smo se da radionicu ponudimo našim kolegama”, rekli su nam Miloš Kecman i Dijana Knežević, profesori srpskog jezika i književnosti u OŠ „Sveti Sava“, koji i realizuju ovu radionicu.

“Jesen nam ove godine stiže 22. septembra, a mi smo odlučili da je dočekamo na pomalo nesvakidašnji način, barem kada je u pitanju bavljenje književnošću – književno-likovnom  radionicom u kojoj ćemo se na zanimljiv način baviti poezijom Desanke Maksimović, istražujući boje prirode. Radionicu smo i nazvali upravo po Desankinoj pjesmi ,,Ide jesen“ koja se nalazi u zbirci pjesama „Detinjstvo“. Radionica je namijenjana za prosvjetne radnike iz škola sa područja naše opštine. Zainteresovani se mogu prijaviti svakog radnog dana u prostorijama Narodne biblioteke ili se javiti kolegama koji realizuju radionicu, najkasnije do utorka 24. 9., a sav potreban materijal je obezbijeđen”, izjavila je Danijela Mandić, direktorica „Narodne biblioteke“ Kozarska Dubica.

Organizatrori su pozvali učitelje, nastavnike i profesore da se prijave na ovu zanimljivu i kreativnu radionicu koja će se održati u interesantnom okruženju i opuštenoj atmosferi među knjigama u čitaonici Narodne biblioteke i zauzmu svoje mjesto.