U okviru Septembarskih dana odbrane grada,otvorena 22. školska biciklijada

U Kozarskoj Dubici danas je organizovana 22. tradicionalna „Školska biciklijada“, koja je okupila oko 130 učenika osnovnih škola iz Kozarske Dubice i Kostajnice.

Manifestacija je otvorena u dvorištu Spomen hrama Sveta Petka u Kozarskoj Dubici, gdje su učenici položili cvijeće na spomen krst stradalim Dubičanima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a prisutnima se obratio i sveštenik Vojo Docić.

Sekretar Automoto društva „Kozara“ Kozarska Dubica Milutin Bundalo rekao je novinarima da se tradicionalna školska biciklija organizuje u okviru redovnih aktivnosti Auto-moto društva, a  da je posvećena i obilježavanju Septembarskih dana odbrane grada, te se održava u okviru „Evropske nedjelje mobilnosti“.

 „U okviru memorijala „Septembarski dani odbrane“ šaljemo poruku da je vrijedilo u septembru 1995. godine odbraniti ovaj grad i da ova djeca pokazuju upravo rezultat borbe tih ljudi ima smisao“, rekao je Bundalo.

 On je dodao da je manifestacija i mali doprinos afirmaciji zdravih načina prevoza, jer se u Evropi u septembru obilježava „Dan bez automobila“.

 Komandir Policijske stanice u Kozarskoj Dubici Bojan Milanković rekao je da pripadnici MUP-a već nekoliko godina učestvuju u obezbjeđenju „Školske biciklijade“.

 “Zajedno sa Auto-moto društvom i Auto-moto savezom promovišemo i „Sedmicu mobilnosti“ gdje dajemo na značaju vožnji biciklom, kako se ne bi koristili automobili“, rekao je Milanković.

 On je naveo da je ove godine evidentirano je 117 saobraćajnih nezgoda, a da su u tri učestvovali biciklisti.

 Milanković je apelovao na sve vozače da posebnu pažnju obrate na bicikliste koji su ranjiva kategorija učesnika u saobraćaju, a pogotovo na najmlađe učesnike u saobraćaju.

 Predstavnik Auto-moto saveza Republike Srpska Jelica Lubura istakla je značaj obilježavanja „Evropske sedmice mobilnosti“, koja se obilježava širom Republike Srpske. „Na razne načine pokušavamo afirmisati pješačenjei vožju bicikla kao zdrave načine prevoza i obezbjediti da biciklisti i svi drugi učesnici u saobraćaju budu bezbjedni učesnici u saobraćaju“, rekla je Lubura.

 Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je školska biciklijada organizovana tokom trećeg dana obilježavanja „Septembarskih dana odbrane“ od hrvatske agresije 1995. godine.

„Djeca su spremna za takmičenja, druženje i prijem kod manastira Moštanica. Ovo je lijepa manifestacija i želim da pohvalim organizatore, direktore škola, rukovodstvo Auto-moto društva u Kozarskoj Dubici i sve druge“, rekao je Reljić.   

U 22. Tradicionalnoj školskoj biciklijadi, koju organizuje Auto-moto društvo „Kozara“ iz Kozarske Dubice, danas učestvuju učenici sedmog, osmog i devetog razreda svih osnovnih škola iz Kozarske Dubice i učenici Osnovne škole „Petar Mećava“ iz Kostajnice, dok su učenici dubičkog  Srednjoškolskog centra  “Nikola Tesla” tehnička podrška manifestaciji. 

Biciklijada se vozi na relaciji Kozarska Dubica – Moštanica, uključujući i defile centrom grada takozvanom puž disciplinom, te odlazak biciklističkom kolonom u Moštanicu gdje  je predviđeno cjelodnevno druženje uz sportska takmičenja.

Predviđeno je takmičenje u malom fudbalu, te biciklistički slalom i brzinac, a proglasiće se pobjednici koji će dobiti nagrade.