Održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije “Zastava 2024”; Dodik: Vojska impresivna i jaka – to je važno i za Srpsku

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na vojnom aerodromu u Batajnici održan je organizovani prikaz sposobnosti Vojske Srbije “Zastava 2024”.Prikazu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Vojska Srbije je impresivna, a predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić vodi računa o odbrani svoje zemlje, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon održanog prikaza sposobnosti Vojske Srbije “Zastava 2024”.

– Danas možemo da vidimo kako se ostvaruju snovi. Srbija nema ofanzivne, napadačke planove – naveo je Dodik.

Istakao je da Srbija ulaže i u namjensku industriju, što pokazuje i to što se dosta oružja proizvodi i u Srbiji.

– Zahvaljujem se predsjedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću što sam imao priliku da prisustvujem ovom činu. Ovo što smo vidjeli ovdje je je impresivno. Srbija nema ofanzivne namjere, već isključivo da brani svoj integritet i teritoriju – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je posebno istakao da je ponosan što vidi veliki broj dronova “komarac”, koji mogu nanijeti veliku štetu neprijateljima.

– Hoću da pohvalim posebno Institut “Moma Stanojlović” zato što su radili vredno, mnogo težak i odgovoran posao su uradili. Sada imamo šest potpuno spremnih borbenih helikoptera mi-35 koje smo uvezli sa Kipra. Oni su mnogo naporno i teško radili, i moram da ih pohvalim. Znaću to da uradim i prilikom podele Sretenjskih odlikovanja – rekao je on.

Vučić je istakao razornu moć raketa “ataka” koje koriste helikopteri Mi-35.

Predsjednik Srbije kaže i da načelnik Generalštaba Srbije smatra da nema vojske bez tenka, i pored činjenice da mnogi predviđaju “kraj tenka” zbog rata u Ukrajini.

– Svi traže od nas da uručimo i predamo naše tenkove, a mi po broju stanovnika smo prvi ili drugi u Evropi po broju ispravnih tenkova po glavi stanovnika. Ne dam. Nisam dobio takav zahtjev, a i da traže, načelnik generalštaba se ne bi složio – kazao je.

Vučić je rekao da Vlada Srbije danas na sednici donosi odluku o vojnom roku.

– Mi ovo nismo mogli ni da sanjamo. Sve ovo je Srbija, 50 odsto je Srbija mjesto proizvodnje, 50 odsto je sve ostalo – rekao je Vučić.Vučić je pitao tenkiste koji su im tenkovi najbolji, i dobio odgovor da je T-72, a da će srpski biti bolji kada budu modernizovani.