Kozarska Dubica u junu dobila zgradu na poklon za novi vrtić, ali odluka još nije prošla lokalnu skupštinu (VIDEO)

Roditelji u Kozarskoj Dubici još čekaju na rješenje problema smještaja djece u vrtić.

 

Uprkos velikodušnosti Filipa Ceptera, koji je rodnom gradu u junu poklonio zgradu u kojoj bi trebalo da bude dječiji vrtić, projekat je i dalje u zastoju.

Razlog – odluka o prijemu ovog poklona u lokalnoj Skupštini još nije usvojena.

I dok se čeka na rješenje ovog problema, pojavila se nova inicijativa – radije bi se odrekli poklona, gradili bi novi vrtić.

Početkom juna, roditelji u Kozarskoj Dubici su odahnuli. Problem nedostatka mjesta za njihovu djecu u vrtićima, konačno je bio pred rješenjem i to zahvaljujući Filipu Cepteru. Opštini je za ove namjene poklonio zgradu, a predsjednik Republike Milorad Dodik obećao novac za njenu adaptaciju i opremanje. Tako bi Kozarska Dubica, koja je u velikim finansijskim problemima, vrtić dobila praktično – besplatno.

– Mislim da će nam ovo svima puno značiti i da će naši mališani napokon da imaju mjesto gdje će moći da se druže i borave – rekla je majka Snežana Bognar.

I dok NPS ne želi da da saglasnost za prihvatanje Cepterove zgrade za vrtić na poklon, pojavila se inicijativa za izgradnju novog. Poslanik Dragan Brdar kaže da lokacija Cepterove zgrade nije adekvatna zbog blizine raskrsnice, kanalizacione mreže, komunalnog preduzeća.

– To je ideja mojih sugrađana, da je puno bolja lokacija ova gdje se mi nalazimo, između osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić i pomoćnog stadiona FK Borac – rekao je narodni poslanik u NSRS, Dragan Brdar.

Ova inicijativa iznenadila je rukovodstvo Kozarske Dubice. Kažu da njihovi politički oponenti koriste njihov projekat za izgradnju vrtića koji su izradili oni, i to prije četiri godine. Od njega su odustali zbog Cepterove donacije, koja bi osim vremena, za Kozarsku Dubicu koja grca u dugovima, predstavljala i prijeko potrebnu višemilionsku uštedu. Nova zgrada, kažu, značila bi i nova zaduživanja. Osim toga, ističu da su svi argumenti protiv upotrebe Cepterove zgrade neozbiljni, jer projekat njene adaptacije podrazumijeva izgradnju kružnog toka i stvaranje gotovo idealnih uslova za boravak mališana.

– Imamo objekat koji treba samo prepraviti, doraditi, sanirati, staviti ga u punu namjenu, i ono što smo mi gledali, animaciju projekta koji nam je pokazan, znači to je nešto prelijepo, faktički bi predstavljao kapitalni projekat za naš grad – rekao je Reljić.

Razočarani su i u dubičkom vrtiću. Kažu, očekivali su konačno rješenje problema, jer je i ove godine bez mjesta u vrtiću ostalo 80-oro djece.

– Na konkursu koji je protekao smo imali 130 prijava, od tog smo primili 50-oro djece, toliki je bio kapacitet, imamo problem što postoje i roditelji koji su aplicirali i prošle godine i pretprošle – istakla je Maja Berberović, direktorka Dječijeg vrtića “Pčelica Maja” u Kozarskoj Dubici.

I građani Kozarske Dubice nezadovoljni su razvojem situacije. Žele da se ovaj problem riješi što prije, i zato kažu, nemaju ništa protiv da se vrtić pravi u Cepterovoj zgradi.

Zbog politike ispaštaju djeca i roditelji. Već od polovine naredne godine u dubičkom vrtiću moglo je biti dovoljno mjesta za svu djecu. Nastavi li se ovako, pitanje je kada će se to desiti.

RTRS