Bubić: Sutra nastavak suđenja, svjedočiće Dalibor Panić

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću, rekao je danas branilac predsjednika Srpske Goran Bubić.

Bubić je rekao da će na ovom ročištu biti saslušan svjedok Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade Republike Srpske i član Upravnog odbora Službenog glasnika, na prijedlog odbrane drugooptuženog Lukića.

Na sajtu Suda BiH suđenje je zakazano za sutra u 13.00 časova.

Na prethodnom ročištu u srijedu, 18. septembra, svjedok drugooptuženog, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Boran Bosančić rekao je da niko, pa ni direktor Službenog glasnika, ne može da ospori objavljivanje zakona koje je donijela Narodna skupština, jer ako bi to uradio bio bi to napad na ustavni poredak.

Bosančić, koji je predsjednik Upravnog odbora Službenog glasnika, rekao je tokom saslušanja da OHR ne može da naredi da se zakonska rješenja ne objavljuju jer to nije propisano nadležnostima ni visokog predstavnika niti OHR-a. OHR, dodao je on, ne može da donosi zakone koji se odnose na Republiku Srpsku jer je procedura donošenja zakona definisana zakonima i Ustavom Srpske.

Advokat Bubić je nakon ročišta rekao da je svjedočenje Bosančića pokazalo da u pravnom poretku u BiH de jure visoki predstavnik nema nikakvu ulogu.

Predsjednik Srpske je tada rekao da zakon krši Kristijan Šmit, a poredak BiH Tužilaštvo i tužioci podanici.

Tužilaštvo BiH tereti predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića za “nepoštovanje odluka Kristijana Šmita” zbog čega se protiv njih vodi proces pred Sudom BiH.

/RTRS/