Proizvodi iz Srpske da budu što bolje prepoznati u Srbiji

U okviru Dana Srpske u Srbiji, danas je u Novom Sadu održan Poslovni forum Republika Srpska – Srbija.

Na forumu su učestvovali i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, kao i predsjednik Privredne komore Vojvodine Vladimir Gak.

Nakon Poslovnog foruma održani su međusobni razgovori privrednika iz Republike Srpske i Srbije, a predstavnici Vitaminke i Univereksporta potpisali su sporazum osaradnji.

Šulić je rekao da će sporazum Vitaminke i Univereksporta banjalučkoj kompaniji omogućiti da svoje proizvode plasira u prodavnicama trgovačkog lanca Srbije.

Šulić je istakao da Ministarstvo i svi nadleženi čine sve da proizvodi iz Republike Srpske budu što bolje prepoznati na tržištu Srbije.

– Ovo je jedan u nizu malih koraka na dodatnom povezivanju Srpske i Srbije. Treba da pratimo rad državnog rukovodstva, na čelu sa predsjednicima Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem i da prezentujemo Srpsku i Srbiju u najboljem mogućem svjetlu, kako na privrednom, tako i na svim drugim nivoima – rekao je Šulić.

Cicović je rekao da je Poslovni forum pokazao suštinu međusobnih odnosa i pravce kojima privrede Srbije i Srpske treba da idu kako bi međusobnu saradnju podigle na još viši nivo.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić naveo je da se na Poslovnom forumu predstavilo 14 kompanija iz Republike Srpske.

– Ovde su u velikom broju i kompanije iz Srbije i Vojvodine. Naša ambicija je da, sa jedne strane, promovišemo privredne potencijale Republike Srpske, jer je Srbija najveći distributer u Srpskoj, a sa druge strane da obezbijedimo veći plasman prehrambene industrije iz Republike Srpske na tržište Srbije – rekao je Račić.

Gak je rekao da privreda predstavlja granu u kojoj emocije ne igraju neku veliku ulogu, ali da to ne važi kada se priča o privredama Republike Srpske i Srbije.

– Današnji forum pokazuje da, osim privrednih načela, ovdje imamo i ozbiljnu dozu emocija i svega onoga što nosi sudbina našeg naroda, a sve u borbi za bolji život građana u Srpskoj i Srbiji – rekao je Gak.