Sutra književno-likovna radionica u organizaciji OŠ”Sveti Sava” i Narodne biblioteke

Osnovna škola „Sveti Sava“ i Narodna biblioteka Kozarska Dubica sutra u 18 časova po prvi put organizuju književno-likovnu radionicu pod nazivom „Ide jesen: Boje prirode u poeziji Desanke Maksimović“.

Radionica se organizuje u saradnji sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, a namijenjena je za sve zainteresovane učitelje, nastavnike i profesore zaposlene u školama na području naše opštine.

Na potpuno nov i drugačiji način zainteresovani će imati priliku da se bave književnošću, te da ga primijene u svojoj nastavnoj praksi, ali i da se upoznaju s nekim od lirskih ostvarenja jedne od najpoznatijih pjesnikinja.

Nakon pročitanih lirskih pjesama, pomoću leksike kojom se označavaju boje, odnosno kombinacijom određenih boja i na temelju vlastitog doživljaja lirskih pjesama, predstavljaće ih bojama u likovnoj formi – na slikarskom platnu, pomoću tempera.

“Višegodišnje iskustvo pokazalo je da učenici pokazuju visok stepen interesovanja za ovakav način bavljenja književnošću koji im nudi mogućnost da probude kreativnost u sebi, doprinosi razvijanju čitalačkih navika, ali i govornih i jezičkih sposobnosti, a ovoga puta odlučili smo se da radionicu ponudimo našim kolegama”, rekli su Miloš Kecman i Dijana Knežević, profesori srpskog jezika i književnosti u OŠ „Sveti Sava“, koji i realizuju ovu radionicu.

“Jesen je stigla 22. septembra, a mi smo odlučili da je dočekamo na pomalo nesvakidašnji način, barem kada je u pitanju bavljenje književnošću – književno-likovnom radionicom u kojoj ćemo se na zanimljiv način baviti poezijom Desanke Maksimović, istražujući boje prirode. Sav potreban materijal je obezbijeđen”, izjavila je Danijela Mandić, direktorica „Narodne biblioteke“ Kozarska Dubica.