Dodik: Vučević pravi prijatelj Srpske i srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjaluci premijera Srbije Miloša Vučevića Ordenom Republike Srpske na lenti.
Dodik je rekao da je Vučević pravi prijatelj Republike Srpske i odan pripadnik srpskog naroda koji se bori za afirmaciju i prava svog naroda.

– Ovo odlikovanje ide u prave ruke, ruke čovjeka koji je svoj život založio za razvoj Srbije, dobrih odnosa sa Srpskom i afirmaciju prava srpskog naroda gdje god živi – rekao je Dodik.

On je istakao da je Vlada Srbije pod vođstvom Vučevića nastavila intenzivno da, u okviru Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, razvija odnose Srpske i Srbije na najvišem nivou.

– Ovo odlikovanje podsjeća na izboreno pravo za specijalne i paralelne odnose Srbije i Republike Srpske, što je predviđeno Dejtonskom mirovnim sporazumom. Poštujemo teritorijalni integritet BiH sa pravima koje ima, ali sa pravima entiteta – rekao je Dodik.

Vučević je zahvalio na dodijeljenom Ordenu, ističući da je to velika čast za njega i njegovu porodicu, ali i za čitavu Srbiju.

– Vjerujem da ćemo u skladu sa Dejtonom čuvati Srbiju i Srpsku. Mi smo isti narod, govorimo istim jezikom, imamo istu kulturu, zajedničku prošlost, a imamo pravo i da dijelimo zajedničku budućnost – istakao je Vučević.

On je naglasio da je ovo priznanje obaveza za dalji zajednički rad.

Orden Republike Srpske je najviši državni orden.

Prethodno je premijer Srbije svečano dočekan u Banjaluci.

/autor: RTRS, foto: SRNA, predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja/