Prezentovan projekta koji se odnosi na upotrebu novih tehnologija u poljoprivredi

U Kozarskoj Dubici danas je održana preliminarna prezentacija projekta Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, koji se odnosi na upotrebu novih tehnologija za takozvanu pametnu poljoprivredu u postupku prihrane usjeva.

Direktor Javne ustanove Poljoprivredni institut Republike Srpske Vojislav Trkulja istakao je u izjavi Srni značaj ovog projekta jer je poljoprivreda izložena velikim i različitim uticajima, kao fabrika pod otvorenim nebom, a da u isto vrijeme poljoprivredni proizvođači žele da budu profitabilni i konkurentni.

Trkulja je rekao da je zato veoma važno da se u proizvodnji koriste savremena dostignuća poljoprivredne nauke i struke.

„U tom kontekstu i uloga ovog projekta da je da upotrebom digitalizacije i digitalnih tehnologija, dronova, GIS tehnologije i softvera, parcele budu skenirane i da se odredi kakav je sadržaj hranjiva u zemljištu i vrši primjena pametne i precizne poljoprivrede, rasipača đubriva koji su povezani sa digitalnom tehnologijom i koji na određenim dijelovima zemljišta razbacuju količinu đubriva koja je neohodna biljkama“, objasnio je Trkulja.

Prema njegovim riječima, cilj ja da se smanje inputi i da se nepotrebno ne baca đubrivo, a da se dobiju najbolji mogući prinosi i kvalitet žita.

Trkulja je precizirao da je Poljoprivredni institut Republike Srpske već nabavio opremu, a da je ukupna vrijednost projekta nešto manje od 400.000 KM, te da su partneri projekta firma „Jelena“ iz Kozarske Dubice i Klaster „Krajina“ iz Banjaluke.

„Projekat finansira Evropska unija, kroz projekat „EU4AGRI“, a realizuje se preko UNDP-a. Bilo je više aplikanata i vrlo smo ponosni da je naš Institut dobio jedan od tih projekata, koji implementira upravo ovdje u Dubici na proizvodnim parcelama kompanije „Jelena“, s kojom Institut ima višegodišnju saradnju“, rekao je Trkulja.

On je dodao da je ta kompanija jedan od najvećih proizvođača sjemena, strnih žita i soje, ne samo u Republici Srpskoj nego i BiH.

Današnjoj preliminarnoj prezentaciji projekta u Kozarskoj Dubici prisustvovala je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede, predstavnici Resora za pružanje savjetodavnih usluga u poljoprivredi, kao i naučni radnici i istraživači iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Preliminarnoj prezentaciji u hotelu „Zepter“ u Kozarskoj Dubici prisustvovali su i gosti, profesori iz regije, Srbije i Hrvatske, kao i predstavnici poljoprivrednih proizvođača i partneri projekta.

Javna usnova Poljoprivredni instutut Republike Srpske ove godine slavi 70 godina svog postojanja i od početaka rada za viziju i misiju ima razvoj novih tehnologija i njihov transfer do poljoprivrednih proizvođača.